Vesti
Društvo i ekonomija
Dan posle zabrane: Pobeda ili poraz
04.10.2012. 20:00
Izvor: B92
Dan posle zabrane: Pobeda ili poraz
Beograd -- Dan posle odluke o zabrani Parade ponosa vlast poručuje da će subota biti miran dan, a organizatori najavljuju "Paradu u 4 zida". Žaljenje EU i SAD zbog odluke.
Na pitanje novinara da li je zabrana poraz za Srbiju, Dačić je sinoć odgovorio da nije, već da je "pobeda za Srbiju", a danas je i osudio izložbu "Ecce homo".
Na drugoj strani, organizatori Prajda najavili su da će se zbog odluke policije da zabrani šetnju obratiti Ustavnom sudu. Umesto tog skupa biće održana Parada između četiri zida.
Član Organizacionog odbora Goran Miletić poručio je da "Parada nije cirkus koji će nestati" iz grada i istakao da će predstavnici LGBT populacije "biti i ostati tu i narednih godina".
"Predstavnici vlasti su pogrešili ako su mislili da ćemo se umoriti i odustati", kazao je Miletić.
Premijer Dačić je ranije izjavio da će radije prihvatiti kritike zbog odluke da se zabrani parada, nego da tog dana u Beogradu bude žrtava. On je dodao i da "niko neće nikome govoriti šta treba da se desi u Beogradu, ni Evropska unija, ni druge zemlje sveta, niti ijedna ekstremistička ili radikalna organizacija".
"Setite se pre dve godine kako je Beograd izgledao. Nećemo dozvoliti da Beograd više tako izgleda. S druge strane, i Evropska unija, ako misli da je to uslov za ulazak u EU, neka kaže. Ako nam od toga zavisi datum za otpočinjanje pregovora, nema problema. Koliko vidim za njih to ne zavisi od toga. Postoje za njih bitnije teme", rekao je Dačić.
Dačić je rekao da je MUP ovlašćen i dužan da donese takvu odluku u slučaju bezbednosnih rizika, ističući da u ovom slučaju "to nema nikakve veze sa ljudskim i građanskim pravima i slobodama".
"Potvrda za to jeste i manifestacija koja se nesmetano odvija ovih dana. Čak i tako kontroverzni događaji kao što je ova izložba, za koju zaista mislim da je direktna provokacija", istakao je premijer Srbije, govoreći o manifestaciji gej i LGBT aktivista "Nedelja ponosa", u okviru koje je juče u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu otvorena izložba švedske umetnice Elizabet Olson Valin "Ecce Homo".
Izložba je, kao i drugim državama u kojima je gostovala proteklih godina, izazvala oštru javnu polemiku zbog načina na koji tretira osnovne simbole hrišćanstva.
"Mislim da je to apsolutno jedan neprimeren potez organizatora", kazao je Dačić i ocenio da su organizatori izložbe isto toliko krivi za stvaranje negativne atmosfere u društvu koliko i oni koji prete i ne dozvoljavaju da neko izrazi svoje različito seksualno opredeljenje.
Dačić je i danas oštro osudio izložbu i upozorio sve koji imaju bilo kakve namere da u subotu ugrožavaju bezbednost da policija to apsoulutno neće dozvoliti.
"Kao što neki smatraju da ne smeju da se osporavaju prava kada je reč o njihovoj seksualnoj orijentaciji, tako niko ne sme i nema prava da izvrgava ruglu verska osećanja drugih", naglasio je Dačić, koji je dodao da su i druge verske zajednice osudile izložbu sa takvim sadržajem.
Osvrćući se na to što su SAD uhapsile autora filma, koji je izazvao demonstracije muslimana širom sveta, kao i na objavljene karkature proroka Muhameda u francuksim navinama, Dačić je upitao "kako je moguće da neko smatra da je to isto moguće raditi sa Isusom".
"SAD su izrazile zabrinutost i razočaranje što je Parada ponosa otkazana, a mislim da bi trebalo da izraze protivljenje zašto je izložbom izvrgnut ruglu Isus Hristos", rekao je Dačić.
On je naveo da nije pogledao izložbu, ali da je stav o njoj izneo i na osnovu toga što su sami oranizatori govorili o njenom sadržaju.
Podsetimo, policija privela jednu osobu tokom izložbe "Ecce Homo", ali nije navela detalje. Prethodno su "Naši" i "Obraz" saopštili da je policija privela sedam njihovih pripadnika jer su bili u obeležjima pokreta i oduzela im letke kojima su pozivali na otkazivanje izložbe.
Zabranu izložbe i Parade ponosa zatražio je juče i patrijarh Irinej, dok je pokret "Dveri" danas podneo tužbu zbog održavanja izložbe.

File i Dežer: Evropa žali i brine zbog zabrane Parade
Održavanje Parade ponosa nije uslov za evropske integracije Srbije, ali je Evropa zabrinuta zbog toga što je ona već drugu godinu za redom otkazana iz bezbednosnih razloga, ocenio je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.
"Zabrinjavajući su signali koje šalju oni koji promovišu nasilje, a koji su u stvari uspeli da ostvare svoje namere (da se zabrani Parada). Ako jedna grupa može pretnjom i pominjanjem nasiljem da izdejstvuje da drugi ne mogu da ostvare svoja prava onda imamo problem u društvu", rekao je Dežer napominjući da se danas radi o pitanju LGBT prava, a da su sutra u istoj situaciji mogu da se nađu i manjine.
Evropski komesar za proširenje Štefan File izrazio je žaljenje u ime EU zbog odluke srpskih vlasti da ne dozvoli Paradu i zatražio da se pretnje učesnicima parade istraže.
Fileov portparol Peter Stano je rekao da je komesaru posebno stalo da zemlje kandidati poštuju ove fundamentalne principe i na pitanje da li je održavanje Parade uslov za datum pregovora, podsetio da će to pitanje biti uvršćeno u izveštaj Komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen 10. oktobra.
Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund kaže da održavanje "Parade ponosa" nije uslov za dalje evropske integracije Srbije, ali i dodaje da je sloboda izražavanja veoma važan deo demokratskog života.
"Mi imamo osećaj da vlasti nisu dovoljno uradile da podrže održavanje ovogodišnje 'Parade ponosa'", rekla je Rotemund podsećajući da je generalni sekretar SE Torbjorn Jagland saopštio juče da je iznenađen i razočaran što je ponovo zabranjeno održavanje "Parade ponosa" u Beogradu.
Visoka predstavnica UN za ljudska prava Navi Pilaj izrazila je žaljenje zbog odluke srpskih vlasti, apelujući na njih da zakažu novi datum održavanja "Parade ponosa" kako bi LGBT populacija mogla da ostvari osnovna ljudska prava.
Oglasio se i Forin ofis. Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington je rekao da srpska vlada nije ispunia zadatak za zaštiti prava svojih građana i nazvao odluku o zabrani skupa pobedom onih koji su pretili nasiljem.
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je na tviteru naveo da odluka o zabrani predstavlja "zabrinjavajući znak o stavu srpske vlade prema osnovnim ljudskim pravima i slobodi".