Vesti
Politika
Pajtić i Dinkić o "vojvođaskim novcima"
04.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Pajtić i Dinkić o "vojvođaskim novcima"
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić složili su se da nesuglasice o načinu finansiranja Vojvodine najbolje mogu biti rešene donošenjem Zakona o finansiranju pokrajine.
Pajtić je nakon sastanka sa Dinkićem u Vladi Vojvodine rekao novinarima da bi Zakon o finasiranju Vojvodine definisao izvorne prihode pokrajine i na taj način predupredio probleme koji su trenutno nastali.
"Problem je hroničan i zakon je nužan preduslov za stalno i stabilno finansiranje Vojvodine", rekao je Pajtić i dodao da pokrajina nije pogrešila što je pokrenula postupak pred Ustavnim sudom Srbije.
On je precizirao da sa ministrom Dinkićem nije do kraja razrešio sporno pitanje finansiranja Vojvodine koje precizira Ustav Srbije .
Dinkić je u Novom Sadu rekao da će osnovica za obračun transfera namenjena Vojvodini u budžetu za 2013. biti veća za 9,5 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet.
Ministar finansija je precizirao da će Vojvodini pripasti veći udeo od prihoda od poreza na profit i nekih drugih poreskih prihoda.
"Važno je napraviti Zakon o finansiranju Vojvodine kako bi pokrajina dobila sopstvene izvore prihoda i prestala da zavisi od volje ministara finansija", rekao je Dinkić. Ocenio je da će sve dok ne bude usvojen zakon "biti neproduktivnih tenzija" i najavio mogućnost da zakon bude usvojen u prvoj polovini 2013. godine.
Ministar finansija Dinkić je ponovio da će budžet Vojvodine u narednoj godini iznositi sedam odsto rashoda budžeta Srbije.
Pokrajina takav način obračuna osporava i smatra da pokrajinski budžet treba da bude sedam odsto celokupnog iznosa budžeta Srbije.
Kao osnovica za utvrđivanje visine budžeta AP Vojvodine utvrđena je odredba Ustava Srbije, u kojoj se navodi da budžet pokrajine iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.
"Sužavanje osnovice za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine na 'rashode koji se finansiraju iz poreskih prihoda' suprotno je ustavnoj odredbi koji je jasno definisao da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije, tako da nije moguće različitim sistemima obračuna povrediti ovu imperativnu ustavnu odredbu", ocenila je krajem prošle sedmice Vlada Vojvodine.
Novom izmenom osnovice za obračun znatno bi se smanjio obim budžeta Vojvodine i bilo bi nemoguće utvrditi iz kojih izvora i vrsta prihoda i primanja će se pojedini rashodi i izdaci finansirati, istakla je pokrajinska vlada.
Dinkić i Pajtić su danas saopštili i da će pokrajina i Republika Srbija zajedno učestvovati u izgradnji autoputa Novi Sad-Ruma koji podrazumeva i izgradnju tunela kroz Frušku Goru.
Ministar Dinkić je rekao da će Vlada Srbije za sredstva za izgradnju puta konkurisati kod kineske Eksim banke. Ocenio je da je za izgradnju te deonice potrebno najmanje sto miliona evra i najavio da će zajednički tim dve vlade, pokrajinske i republičke, raditi na pripremi projektne dokumentacije.
On je naglasio da će najmanje 40 odsto kompanija iz Srbije raditi na izgradnji tog putnog pravca.
Istakli su i da je bilo reči i o revitalizaciji kanala Dunav-Tisa-Dunav što je ocenjeno kao važno prilikom sušnih perioda i poplava i za podizanje nivoa produktivnosti domaće poljoprivrede.
Prema Pajtićevim rečima, revitalizacijom kanalskog sitema u Vojvodini bilo bi moguće navodnjavati oko 500.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Dinkić je u Novom Sadu najavio da republičko ministarstvo za regionalni razvoj planira da izgradi i autoput Zrenjanin-Novi Sad, i ocenio da će to biti glavni kapitalni projekat u pokrajini u naredonm periodu.