Vesti
Politika
Kacin: Srbija će dobiti ono što je tražila
05.10.2012. 20:00
Izvor: Blic
Kacin: Srbija će dobiti ono što je tražila
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas, posle odluke MUP-a da zabrani održavanje Parade ponosa u Beogradu, da će "Srbija dobiti ono što je tražila".
Uz napomenu da je i sam razočaran, Kacin je, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, rekao da će u Briselu odmeravati takav potez i da bi Beograd trebalo da se zabrine zbog reakcija koje će uslediti iz Švedske i Holandije.
- Politička poruka vlade i njenih organa koja je upućena građanima Srbije i LGBT manjini je shvaćena i biće ocenjena na odgovarajući način u Evropskom parlamentu i, uveren sam, ostalim institucijama Evropske unije - kazao je Kacin.
Prema njegovim rečima, u Srbiji je proteklih dana bilo pravo nadmetanje ko će dati više negativnih poruka vezanih za paradu.
- To su činili ljudi kojima to nije u nadležnosti. Iz tih razloga sve što se dogodilo doživljavamo kao veoma jaku i veoma svesnu političku poruku koju ćemo u potpunosti uzeti na znanje i prema tome postupiti - rekao je Kacin.
Na pitanje šta to znači, on je odgovorio: "To znači da će Srbija dobiti ono što je tražila. Odličila je da pošalje takvu poruku pa će dobiti adekvatan odgovor".
Upitan kako će javno mnjenje u zemljama EU shvatiti ovakvu poruku iz Srbije, Kacin je rekao da pre svega treba očekivati reagovanje Švedske i Holandije.
On je podsetio da je švedska ministarka za evrointegracije došla u Srbiju s namerom da, između ostalog, učestvuje u Paradi ponosa i da će njen stav "biti veoma značajan".
Takođe, "Srbija je propustila priliku da uputi snažnu poruku Holandiji, koja je ionako dosta rezervisana prema Srbiji, a posebno prema sadašnjoj vladi", napomenuo je Kacin.