Vesti
Društvo i ekonomija
Popust do 15 odsto za potrošnju struje do 500 kilovat časova
06.10.2012. 14:00
Izvor: Blic
Popust do 15 odsto za potrošnju struje do 500 kilovat časova
Svi građani koji mesečno potroše do 500 kilovat časova struje imaće popust od 15 odsto do kraja grejne sezone, odnosno u narednih pola godine, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.
Ova mera će važiti retroaktivno od oktobarskih računa i moći će da je ostvare svi potrošači koji redovno izmiruju obaveze za električnu energiju.
Prema rečima ministarke, popustom će u proseku biti obuhvaćeno 1,9 miliona domaćinstava od 3,6 miliona koliko ih u Srbiji plaća struju. Kad se uključi i privreda, reč je o jednoj trećini potrošača.
Predsednik Saveta za energetiku Srbije Ljubo Maćić je procenio da će računi za struju, zhavaljujući popustu, biti jeftiniji za po dinar po kilovat satu, odnosno za oko 500 dinara u slučaju potrošnje od 500 kilovat sati bez PDV-a.
Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora EPS-a je naveo da će Upravni odbor tu meru usvojiti danas, a da će po ovom osnovu izdaci EPS-a biti pet milijardi dinara na godišnjem nivou.
Odustalo se od ideje da se omogući jeftinija struja dva sata dnevno jer bi na taj način bilo diskriminisamo oko 45 potrošača koji imaju jednotarifno brojilo.

Dogodine cena struje realnije
Ministarka Mihajlović je rekla i da će od sledeće godine cena struje moći da bude realnija kad se naprave socijalne karte i promeni tarifni sistem.
Ona je rekla i da je u Republici Srpskoj u toku tender na koji se prijavio EPS za kupovinu 574 gigovat časova bez posrednika i na osnovu licence koju ta kompanija ima još od 2006, ali se dosad nije koristila.
"Ta količina struje je dovoljna da podmiri 70 odsto potreba Srbije, a može se desiti da nam više od toga ni ne bude potrebno. Očekujem da će Srbija pobediti na tom tenderu", kazala je Mihajlovićeva.

EPS: “rupa” od 41 milijarde dinara
Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović izjavio je danas da nedostatak u njihovoj finansijskoj konstrukciji do kraja godine iznosi oko 41 milijarde dinara.
“Ako bi ostala ovakva situacija, sa ovim tendencijama mi bismo već sledeće godine imali rupu u novcanom toku od skoro 80 milijradi dinara, na prihode koji su oko 160 milijardi dinara, to bi definitivno značilo i bankrot EPS-a u toku 2013.”, rekao je Obradović.
On je na pres konferenciji o elektroenergetskoj situaciji u Srbiji rekao da je prethodno rukovdstvo EPS-a to preduzeće ostavilo u katastrofalnoj finansijskoj situaciji i da je bio “šokiran” koliko je ona loša.
Obradović je istakao da je njegov cilj, za početak, finansijska stabilizacije EPS -a.
Kako je dodao, to preduzeće je dobilo zeleno svetlo od Vlade Srbije da krene u proces restruktuiranja, korporativizacije EPS koja će doneti direktne uštede i povećanje profita.