Vesti
Politika
Dulić: Neću biti na sednici
08.10.2012. 12:00
Izvor: b92
Dulić: Neću biti na sednici
Beograd -- Skupština u 10 časova počela sednicu na kojoj će se raspravljati o imunitetu bivšeg ministra Olivera Dulića. Dulić rekao da neće biti na sednici.
U sali je na početku sednice bilo 153 poslanika, među kojima su i poslanici DS. Pre odluke o imunitetu, o Duliću će biti održana rasprava.
Dulić je novinarima u Skupštini Srbije, pred početak sednice, rekao da se javno odrekao imuniteta i da je sam otišao u policiju, te da zbog toga današnja sednica nije terbalo ni da bude zakazana, jer je to trošenje resursa.
"Biću veoma kratak. Kao prvo, bili ste svedoci da sam se ja javno odrekao imuniteta i da sam otišao u policiju da se javim i uđem u proces. Ova skupština nije ni trebalo da bude zakazana, po mom mišljenju to je trošenje resursa da bi režim nastavio dalje da pravi cirkus od jednog procesa koji je očigledno politička haranga protiv jednog političkog protivnika i koji može da bude protiv svakoga ko je danas u opoziciji", kazao je Dulić.
On je ponovio da stoji iza toga da nije kriv za malverzacije koje mu se stavljaju na teret, kao ni njegovi saradnici i da je apsolutno sve sa tim poslom bilo u skladu sa zakonom. Dulić kaže i da je hajka koja je vođena protiv njega zbog nečega što je davno istraženo novina u političkoj istoriji Srbije, ali i sramota.
"Insistiram od režima da ispita i dokaže i sve druge navode koji su se o meni pojavljivali u poslednjih mesec dana, a koji su od mene pravili lopova i kriminalca. Takva jedna medijska hajka koja se vodila protiv jednog čoveka, naložena od trane režima, za pripremu da se pokrene jedan proces koji je odavno ispitan i zatvoren je nešto što je potpuno novo u srpskoj istoriji i nešto je što predstavlja ogromnu sramotu", poručio je Dućlić.
On je rekao da su njegovi advokati u kontaktu sa tužiocem i da mu se mogu javiti gde i kada da dođe i da za to ne treba da ga "jure po gradu i troše benzin". "Doći ću tamo i hrabro, i u skladu sa uverenjem, dostojanstveno izneti odbranu", rekao je Dulić.
On takođe smatra da nema razloga da bude zadržan u policiji, jer ni njegovi saradnici koji su obuihvaćeni istim procesom nisu zadržani. "Ako me zadrže to je je dokaz da se ovo mrcvarenje mene nastavlja", kazao je Dulić.
"Od danas se neću obraćati javnosti u vezi sa ovim postrupkom, to traži i sam proces od mene, spreman sam na posledice i ponavljam da smo za ovu državu uradili apsolutno dobar posao i ponovo bih to uradio", dodao je Dulić i poručio da neće prisustvovati sednici Skupštine.
Na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, Administrativni odbor parlamenta je odlučio da ukine imunitet Duliću i da se omogući njegovo privođenje i vođenje krivičnog postupka, a odluku treba da potvrdi parlament.
Dulić je u subotu izbegao hapšenje, jer se pozvao na poslanički imunitet, a kasnije je saopštio da će otići u policiju, da nije prekršio zakon i da se neće pozivati na poslanički imunitet. On je ceo proces nazvao "političkim progonom".
Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Dulića za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.
Osumnjičeni su njegov pomoćnik Nebojša Janjić, kome je nakon saslušanja u Tužilaštvu ukinuto policijsko zadržavanje, kao i Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije".
Pošto će to ujedno biti i prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja, koje počinje u oktobru, ona će, u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini, početi intoniranjem himne "Bože pravde", a poslanike će na ulazu dočekati gardisti Vojske Srbije.