Vesti
Društvo i ekonomija
Vojvodina najveći izvoznik, a Beograd uvoznik
08.10.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Vojvodina najveći izvoznik, a Beograd uvoznik
Region Vojvodine najveći je izvoznik, dok je beogradski region najveći uvoznik u Srbiji, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Učešće Vojvodine u izvozu je 37,7 odsto, dok je učešće Beogradskog regiona u uvozu 44,9 odsto.
Istovremeno, Beogradski region je na drugom mjestu poslije Vojvodine, kad je riječ o izvozu, i to s procentom od 24,8 odsto.
Poslije Vojvodine i Beograda, na listi izvoznika slijedi region Šumadije i zapadne Srbije sa 20,9 odsto, te region južne i istočne Srbije sa 14,5 odsto.
Najveće učešće u izvozu imale su žitarice i proizvodi od žitarica - 591 milion dolara, električne mašine i aparati 521 milion dolara, obojeni metali 445 miliona dolara, povrće i voće 348 miliona dolara, kao i proizvodi od metala 336 miliona dolara.
Poslije beogradskog regiona, najveće učešće u uvozu imala je Vojvodina i to 30 odsto, zatim region Šumadije i zapadne Srbije 13,2 odsto, dok je region južne i istočne Srbije ima stopu uvoza od 8,2 odsto.
Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sjedištu vlasnika robe, u trenutku prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, prema carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.
Republički zavod za statistiku skreće pažnju da tu činjenicu ne treba smetnuti s uma, kad se tumače podaci o izvozu ili uvozu po regionima. Tako naprimjer, uvoz nafte i gasa najvećim dijelom obuhvata regione Vojvodine i Beograda, a u pitanju su dva energenta namijenjena ukupnoj teritoriji Srbije.