Vesti
Politika
Ne bežim od odgovornosti za pregovore
08.10.2012. 20:00
Izvor: RTS
Ne bežim od odgovornosti za pregovore
Premijer Ivica Dačić izjavio da ne beži od odgovornosti kada je u pitanju nastavak pregovora sa Prištinom, ali da je bitno odrediti šta je cilj tog dijaloga, šta se njime želi postići i da li ima novih uslova.
Srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Vranju da ne beži od odgovornosti kada je u pitanju nastavak pregovora sa Prištinom, ali da je bitno odrediti šta je cilj tog dijaloga, šta se njime želi postići i da li ima novih uslova.
Dačić je, komentarišući najavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će ga predložiti da bude na čelu pregovaračkog tima sa Prištinom, rekao da još nije definisana odluka o nastavku dijaloga niti ko će u tome učestvovati, ali da je bitno da se postigne saglasnost šta se tim dijalogom želi postići.
"I u predizbornoj kampanji sam govorio da ću preuzeti odgovornost, pa neće valjda u razgovoru sa Ketrin Ešton učestvovati državni službenici. Ali, moramo da znamo kakve razgovore vodimo, sa kojim ciljem i da li su svi (u Vladi Srbije) oko toga saglasni", rekao je Dačić.
Premijer je naveo da je Srbija opredeljena za mirno rešavanje problema i da su u dijalogu sa Prištinom od 1999. godine učestvovali mnogi političari iz Srbije.
"Ali, dok mi govorimo o dijalogu ovde se, na punktu Dobrosin, puca na policiju, ti napadi dolaze sa teritorije Kosova i Metohije gde naši istražni organi ne mogu da pređu, a niko nikada nije utvrdio ko ih je počinio", rekao je Dačić.
Dačić je rekao da neće biti dijaloga dok se iz pravca Kosova i Metohije puca.
"Nekim grupacijam ovde nije u interesu da se za Kosovo pronađe mirno rešenje. Njima i vlastima u Prištini poručujemo da je Srbija opredeljena za mir i mirno rešenje svih konflikata, pa i Kosova i Metohije", rekao je Dačić.
Predsednik Vlade je precizirao da je na policijski punkt u selu Dobrosin u opštini Bujanovac, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, rano jutros pucano, da u napadu nije bilo povređenih, ali da su oštećena dva putnička automobila.
Dačić je najavio da će do kraja godine biti sproveden čitav niz promena u policijskim upravama širom Srbije i da očekuje da će tada biti imenovan i novi načelnik Policijske uprave Niš, a da se on zalaže "da tu bude doveden neko sa strane".
Dačić je naveo i da do sada na Vladi Srbije nije bilo rasprave o promeni direktora javnog servisa.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je juče kazao da bi direktor RTS Aleksandar Tijanić bio smenjen da se on pita, ali da je to na Vladi Srbije da odluči.