Vesti
Politika
Vučić hapsi još jednog ministra?
09.10.2012. 12:00
Izvor: b92
Vučić hapsi još jednog ministra?
Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio za Blic da protiv jednog člana aktuelne vlade želi da povede istragu.
On je rekao da zbog toga traži podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.
Upravo zbog toga on se javnosti obratio otvorenim pismom u kom traži podršku za dalju borbu protiv korupcije.
Kako piše Blic, zbog ove borbe već je bilo sukoba između SPS-a i SNS-a, jer su među osumnjičenima do sada uglavnom bili ljudi bliski Dačićevim socijalistima. Čak je, piše Blic, i predsednik Srbije morao da miri lidera SPS sa Vučićem.
Premijer Ivica Dačić, komentarišući Vučićevo pismo, za Blic je rekao da na temi korupcije u Vladi nije bilo nikakvih razmimoilaženja.
"Borba protiv kriminala i korupcije i njihovo smanjenje je cilj koji je oval vlada najavila i zajedno smo u toj borbi od njenog formiranja. Kao premijer, očekujem podršku i rad svih ministara i ne samo na tom cilju, kao što će svi ministri koji rade na načelim akoje smo utvrdili imati moju podršku. Biro za borbu protiv kriminala i korupcije radi u punom sastavu i veoma efikasno. Komunikacija među članovima vladew je kvalitetna i mimo redovnih zasedanja koja više nisu telefonska," rekao je Dačić.
A kada je u pitanju aktuelna istraga protiv bivšeg ministra Olivera Dulića u predmetu "Nuba Invest", Press piše da je Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije", povezao u iskazu pred specijalnim tužiocem ministra za saobraćaj Milutina Mrkonjića sa spornim izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na relaciji Batrovci-Beograd slovenačkoj kompaniji „Nuba invest".
Izvor Pressa tvrdi da je Drobnjak izjavio da je on bio prinuđen da potpiše drugo rešenje o davanju saglasnosti slovenačkoj firmi. Drobnjak je, kako tvrdi izvor ovog lista, u istrazi rekao da su ga dva ministra uveravala da se ne radi o magistralnoj infrastrukturi, već da se dozvola traži samo za određenu relaciju izgradnje na potezu od Batrovaca do Beograda i da za to nije potreno sprovesti ni tender ni složeniji postupak.
Putna infrastruktura i "Putevi Srbije" bili su u direktnoj nadležnosti ministarstva koje je Mrkonjić vodio, a kako piše Press, Zoran Drobnjak je na tu funkciju postavljen kao njegov kadar.
A da je Drobnjak kadar SPS-a, Danasu je potvrdio Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora i šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije:
"Radi se o čoveku koji je svoje tehničko i stručno znanje uložio i utkao u realizaciju strateških infrastrukturnih projekata u državi Srbiji. To ga je i kvalifikovalo da kao nestranačka ličnost bude predložen od strane SPS za tako odgovornu funkciju. Više je uradio za interes građanki i građana Srbije nego mnogi koji seire i pokušavaju da ga kriminalizuju“, izjavio je Danasu Branko Ružić.
Ružić precizira da je „Drobnjak dao izjavu (istražnim organima) u vezi s okolnostima izdavanja saglasnosti od strane Puteva Srbije, ali ne u svojstvu optuženog“.
Prema njegovim rečima, SPS se kao deo aktuelne vlade „vrlo principijelno zalaže za borbu protiv korupcije, što je i dokazao“. „Zakon mora biti isti za sve i procesi se ne mogu voditi u medijima“, zaključio je Branko Ružić.