Vesti
Politika
Koštunica traži da Srbija odbaci zahtev EK
10.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Koštunica traži da Srbija odbaci zahtev EK
Zahtev Evropske komisije da Srbija poštuje teritorijalni integrititet Kosova predstavlja do sada najgrublju poruku Brisela u nastojanju da stvori nezavisnu državu Kosovo, tvrdi Vojislav Koštunica.
Predsednik Demokratske stranke Srbije je zato poručio da Srbija treba jasno da odbaci takav zahtev Evropske komisije.
Koštunica je u pisanoj izjavi Tanjugu rekao da je sada velika odgovornost na sadašnjoj vlasti da u poslednjem trenutku zaustavi proces koji Srbiju uvlači u stvaranje albanske države na teritoriji Srbije.
"Nijedna država u Evropi ne bi prihvatila zahtev da poštuje teritorijani integritet dela sopstvene teritorije i Srbija, pozivajući se na međunarodno pravo, treba jasno da odbaci ovaj zahtev. Ne može se dopustiti da evropske integracije predstavljaju masku za stvaranje nezavisnog Kosova. Ovakvi uslovi EU zahtevaju nedvosmislen odgovor Srbije", naglasio je Koštunica.
Lider DSS je podsetio da ta stranka od 2008. godine upozorava da je cilj EU da korak po korak uspostavi nezavisno Kosovo.
"Sada je uspostavljen ogoljeni zahtev da Srbija prizna teritorijalni integritet Kosova", rekao je Koštunica i dodao da je prethodna vlast prihvatila veliki broj zahteva EU "od Euleksa do briselskih sporazuma i ostalo je još samo nekoliko koraka do potpunog priznavanja nezavisne države Kosovo".
U dokumentu Evropske komisije "Strategija proširenja i novi izazovi", koji je danas objavljen u Briselu, prvi put se u jednom zvaničnom izveštaju EU eksplicitno pominje "teritorijalni integritet Kosova", što bi, kako je danas upozorio premijer Srbije Ivica Dačić, moglo da zaustavi dijalog Beograda i Prištine.
Kako se navodi u dokumentu EU, "rešavanje problema na severu Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova i posebno potreba lokalnog stanovništva, biće suštinski element procesa" u kojem EK očekuje "održiv napredak" i, postepeno, "punu normalizaciju" odnosa Beograda i Prištine.
Kako se navodi, komisija će te korake koji bi vodili ka "normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine uzeti u obzir kad bude odlučivala o budućim pregovorima o članstvu sa Srbijom.