Vesti
Politika
File sa poslanicima
11.10.2012. 20:00
Izvor: RTS
File sa poslanicima
Postoji šansa da Srbija sledeće godine dobije datum početka pregovora o članstvu u EU, ali pred vlastima u Beogradu je "crno na belo" spisak obaveza i poslova koje moraju da obave da bi to bilo moguće, rekao Štefan File u razgovoru sa članovima skupštinskog Odbora za evrointegracije.
Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da postoji šansa da Srbija sledeće godine dobije datum početka pregovora o članstvu u EU, ali da je pred vlastima u Beogradu, kako je rekao, "crno na belo" spisak obaveza i poslova koje moraju da obave da bi to bilo moguće.
Na sednici Odbora za evrointegracije Skupštine Srbije, kojoj je prisustvovala i potpredsednica vlade Suzana Grubješić, File se istakao da je EU stalo do Srbije.
"Razumem da neka pitanja, posebno kada su povezana sa Kosovom, podstiču emocije i da ljudi zapravo postavljaju pitanje da li u EU treba ići i da li EU mari za Srbiju. Kažem vam da mari, i to na ozbiljan način, što na simboličan način potvrđujem svojim dolaskom i odlukom Ketrin Ešton da se uključi u politički dijalog Beograda i Prištine", objasnio je File.
On je istakao da iz najnovijeg izveštaja Evropske komisije proističu dva najvažnija zaključka - da prioriteti u narednom periodu treba da budu vidljivo i održivo unapređenje odnosa sa Kosovom i nastavak unutrašnjih reformi.
EU je, dodao je, ohrabrena intenziviranjem borbe protiv kriminala i korupcije u Srbiji poslednjih sedmica, i nada se da će taj proces biti nastavljen.
"Bilo je spekulacija da li postoji neka neformalna lista zahteva, upitan sam da li osim formalnih zahteva postoji i nešto neizrečeno. Posle jučerašnjeg izveštaja Evropske komisije jasno nam je da tako nešto ne postoji", rekao je File.
Evopski komesar je, kao i prilikom jutrošnjeg susreta sa premijerom Ivicom Dačićem, objasnio da se fraza o teritorijanom integritetu Kosova u Strategiji proširenja EU ne odnosi na status, već na stalnu poziciju EU da podela Kosova nije na stolu.
"Teritorija nije odlučujući faktor za državnost", rekao je File, i naglasio da ništa u poslednjem izveštaju o Srbiji ne dovodi u pitanje statusnu neutralnost Evropske komisije kada je reč o Kosovu.

Ubrzati reforme
File je, takođe, istakao važnost ubrzanja reformskih procesa u Srbiji, pre svega u oblasti pravosudja, borbe protiv korupcije i kriminala i opštem harmonizovanju sa pravnim tekovinama EU.
"Kada je reč o pravosudju, insistramo na dubokoj analizi stanja, a na osnovu toga nam je potrebna nova strategja reforme pravosudje kako bi gradjani povratili poverenje u pravosudje, ali je to važno i za EU jer ono mora biti izgradjeno na principima uobičajenim u EU", objasnio je File.
File je prokomentarisao i nedavno usvajanje izmena i dopuna zakona o Narodnoj banci Srbije, kojima se, kako je upozorio, ugrožava nezavisnost te institucije. Nećemo preći preko tog pitanja, poručio je evropski komesar i naglasio da već postoje ideje kako da se Zakon uskladi sa evropskim propisima, ali i da se ispoštuju interesi Srbije.
"Status kandidata donosi brojne odgovornosti. Ako zemlja kandidat usvoji zakon koji je u suprotnosti sa pravnim tekoviama EU, da li je to u kontradikciji sa statusom kandidata - vama ostavljam da to prosudite. Ne možemo da idemo unapred ako se ponovo ne uspostavi saglasnost ove materije sa evropskim pravnim tekovinama, i u toku su razmatranja kako to može biti učinjeno", rekao je File.
Evropski komesar je poslanicima, koji su od njega tražili preciziranja stavki izveštaja Evropske komisije, poručio da je Srbija je važna zemlja regiona, prema kojoj se EU obavezala dodelivši joj status kandidata, i kojoj će nastaviti da pomaže da završi poslove koji su pred njom.
"Ako iskoristite priliku koja se našla pred vama, postoji šansa da ovaj proces preraste u pregovore o članstvu, to bi moglo postati realnost sledeće godine ali je veliki posao pred vama", zaključio je File.