Vesti
Politika
Srbija opet može da bude na vrhu
12.10.2012. 20:00
Izvor: RTS
Srbija opet može da bude na vrhu
Zajednički su nam i uspesi i neuspesi, i dobre i loše strane prošlosti, ali želimo da nam zajednička budućnost bude dobra, rekao premijer Ivica Dačić posle susreta sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Ekonomski potencijal jedne zemlje je u korelaciji sa nadarenošću naroda, ako se neko popeo na vrh planine, to će moći da uradi i drugi put, naveo Orban.
Predsednici vlada Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Viktor Orban složilisu se da postoji potreba intenziviranjem ekonomskih i političkih odnosa dveju zemalja i današnjim sastankom u Budimpešti, označili početak priprema za skori samit dve vlade.
Premijer Orban je primetio da čitava Evropska unija ima velika očekivanja od nove Vlade Srbije i premijeru Dačiću pružio uveravanja u podršku Mađarske evropskom putu Srbije.
"Naš je interes da svi naši susedi budu članovi EU, tako da naši srpski prijatelji mogu računati na nas", poručio je Orban na zajednikoj konferenciji za novinare, održanoj u kabinetu u kojem zaseda mađarska Vlada.
Dačić se zahvalio Orbanu na posvećenosti i upornom zalaganju da Srbija što pre dobije datum otpočinjanja pregovora i postane članica EU. On je rekao da dve države imaju mnogo zajedničkih interesa i dugogodišnju zajedničku istoriju.
"Zajednički su nam i uspesi i neuspesi, i dobre i loše strane prošlosti, ali želimo da nam zajednička budućnost bude dobra", rekao je Dačić.
Dvojica premijera razgovarala su i o položaju mađarske zajednice u Srbiji i srpske u Mađarskoj, a Dačić je istakao da će njegova Vlada nastaviti politiku dobrih odnosa sa mađarskom manjinom, koja je poslednjih godina dovela do toga da je broj međunacionalnih incidenata najmanji u poslednjih nekoliko decenija.
Premijer Orban je obećao premijeru Dačiću da će Vlada Mađarske odrediti osobu za odnose sa srpskom zajednicom, kako bi se uspostavila što efikasnija komunikacija koja bi dovela do rešavanja svih problema koje Srbi u toj državi imaju.
"Poštujemo Srbe u Mađarskoj, i rekao sam premijeru da su Srbi značajna i vredna zajednica u našoj zemlji, tako da smo spremni da uvek razmotimo njihove potrebe i interese", rekao je Orban.
Kada je reč o mogućnostima produbljivanja ekonomske saradnje, Dačić i Orban su izrazili uverenje da ona može biti znatno poboljšana.

Potencijali Srbije se mogu razviti
Premijer Orban se prisetio prošlosti, kada su, kako je rekao, građani Mađarske odlazili u SFRJ i Srbiju da bi kupovali i osetili "ukus" zapadnjačkog života, i istakao da se potencijali Srbije ponovo mogu razviti.
"Ekonomski potencijal jedne zemlje je u korelaciji sa nadarenošću jednog naroda. Ako se neko popeo na vrh planine, to će moći da uradi i drugi put. Sadašnje postojeće razlike u nivou privrednog razvoja su samo privremene i zato gradimo ravnopravan odnos", rekao je Orban.
Dačić je konstatovao da je Mađarska u ovom trenutku sedmi spoljnotrgovinski partner Srbije i da ta saradnja može biti mnogo intenzivnija, na obostranu korist.
U kontekstu boljeg protoka ljudi, robe i kapitala, dvojica premijera su razmatrala i mogućnost otvaranja novih graničnih prelaza, izrazivši nadu da će prelaz u Bačkom Bregu biti završen u najskorije vreme.
Premijer Orban je objasnio da se sa Dačićem dogovorio da Mađarska, budući da ima pristup evropskim fondovima, na sebe preuzme proporcionalno veći finansijski teret za izgradnju prelaza.
"Govorilo se ranije o februaru sledeće godine kao datumu, ali nama je cilj da to bude sutra, što pre", naveo je Dačić, izrazivši očekivanje da dvema državama uskoro granični prelazi neće ni biti potrebni, odnosno da će se i Srbija pridružiti evropskoj porodici.
Premijer Orban se tim povodom ponovo u šali osvrnuo na prošlost, kada su Mađari išli u Srbiju u šoping-turizam, istakavši da je iz Srbije u Mađarsku svojevremeno doneseno toliko gramofonskih ploča da je sada vreme da se taj dug vrati.
Mađarski novinari izrazili su interesovanje za odnose vlasti Srbije i pokrajinske vlasti Vojvodine, a Dačić je najavio da će uskoro sa predsednicima vojvođanske Vlade i Parlamenta razgovarati o jedinstvenom vođenju državne politike.
"Mi želimo da nastavimo sa politikom koja garantuje autonomiju Vojvodine i nivo dostignutih prava u skladu sa Ustavom Srbije i Statutom Vojvodine", objasnio je Dačić.