Vesti
Politika
Nikolić: Neprihvatljiv "integritet Kosova"
13.10.2012. 14:00
Izvor: press
Nikolić: Neprihvatljiv "integritet Kosova"
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Evropska unija nema alternativu za našu državu, ali da od Brisela očekuje iskrenost i ocenio da bi izmena formulacije tertorijalni integritet Kosova u dokumentima Evropske unije bio mali korak za nastavak dijaloga sa Prištinom.
"Srbija se, u želji da dobije datum za otpočinjanje pregovora, uhvatila u koštac s gorućim problemima, među kojima je borba protiv kriminala i korupcije, reforma pravosuđa, kao i prihvatanje svega što je do sada potpisano, uz nastavak tehničkog dijaloga, čime je pokazala da ima snažnu volju da se problem reši", rekao je Nikolić za "Novosti".

"EU se pozitivno određuje prema nezavisnosti Kosova i Metohije kroz preciziranje u formulacijama u Strategiji za proširenje. Termin integritet Kosova nije prihvatljiv za Srbiju, koja očekuje da će EU biti nepristrasan medijator u dijalogu Beograda i Prištine", istakao je predsednik Srbije.

On je rekao, da bi izmena te formulacije predstavlja mali korak, koji bi dao dodatnu snagu Srbiji, kako bi u dobroj volji i u interesu svih građana rešila sve postojeće probleme i nastavila dijalog na najvišem političkom nivou.

Nikolić je ocenio da "za EU ne bi trebalo da bude prihvatljivo odvajanje dela Srbije, jednog od osnivača UN, niti neprihvatljivo da Srbija ne želi da deo njene teritorije dobije atribut države u Strategiji za proširenje, suprotno međunarodnim dokumentima i običajima".

Novosti pišu da je predlog Srbije da se iz dokumenta izbaci reč "integritet" jer ona po svim pravnim tumačenjima povlači i suverenitet Kosova i da, umesto toga, piše "poštovanje teritorije Kosovo".