Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić hoće da oporezuje poreske rajeve
16.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Dinkić hoće da oporezuje poreske rajeve
Pored oporezivanja transfera u poreske rajeve, biće veći porez na profit firmi i veće akcize na cigarete, a uvešće se na zaparloženo obradivo i građevinsko zemljište...
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će uvesti oporezivanje transakcija u takozvane "poreske rajeve".
Dinkić je na predstavljanju Bele knjiga Saveta stranih investitora (FIC) Srbije precizirao da će biti uveden porez po odbitku za transfere u poreske rajeve i da će ta poreska stopa najverovatnih iznositi 30 odsto.
U okviru poreske reforme, dodao je on, biće uvedeno i oporezivanje nekorišćenog poljoprivrednog i gradskog zemljišta.
Srbija gubi ogromne prihode zbog velikih površina neobrađivanog zemljišta, istakao je Dinkić i dodao da će oni koji poseduju poljoprivredno zemljište, a ne obrađuju ga ili ga ne rentiraju - morati da plate porez.
Dinkić je kazao i da će porez na dobit preduzeća biti povećan sa 10 na 15 odsto, ali je naglasio da je to i dalje znatno niže od poreza u Evropskoj uniji koji je oko 25 odsto.
U izmenjenom Zakonu o porezu na dobit preduzeća, dodao je Dinkić, biće zadržane povlastice za investitore koji ulože više od jedne milijarde dinara, odnosno oko 10 miliona evra, tako da će biti oslobođeni plaćanja poreza na dobit na rok od 10 godina, kao i olakšice za one koji reinvestiraju profit.
Srpski ministar finansija i privrede kazao je da će u 2013. godini biti donet novi zakon o akcizama i kao primer izmena naveo da će se za duvansku industriju predvideti kretanje akciza u narednih pet godina.
"Ideja je da se minimalna prosečna akciza na cigarete u Srbiji u srednjoročnom periodu uskladi sa onom u EU", istakao je Dinkić.
Prema njegovim rečima, razmišlja se i o reformi paušalnog oporezivanja.
"Biće različito oporezovani sajdžije i advokati. Porez treba da se plaća srazmerno ekonomskoj snazi", naglasio je Dinkić.
Ministar finansija i privrede je kazao i da je ideja pojednostavljivanja poreskog sisteme da preduzetnici i zanatlije plaćaju samo tri vrste poreza - poreze i doprinose na plate, porez na imovinu i paušalni porez.
Dinkić je kazao i da je u toku priprema budžeta za 2013. godinu kojim su značajno smanjene subvencije, budžetski krediti i drugi nepotrebni materijalni izdaci.
On je rekao da neće prihvatiti nikakav pritisak drugih ministara da popusti u vezi sa nivoom rashoda i dodao da je planirani deficit od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2013. "zakucan" i da se neće promeniti.
Prema njegovim rečima, poljoprivreda je jedina oblast u kojoj nisu smanjene subvencije i budžet za poljoprivredu je povećan 60 odsto, a uvode se i bespovratni krediti za investicije.
"Štedeli smo na birokratskim i nepotrebnim troškovima države, smanjili smo subvencije za gubitaše i sredstva za javne nabavke", rekao je Dinkić.
Srpski ministar finansija Mlađan Dinkić ranije je najavio da bi Vlada Srbije trebalo da usvoji predlog budžeta sa 2013. godinu do 25. oktobra, a da rasprava o njemu u parlamentu počne polovinom novembra.