Vesti
Politika
LDP: Nikolićev patriotizam neiskren
16.10.2012. 20:00
Izvor: RTS
LDP: Nikolićev patriotizam neiskren
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svojim izjavama pokušava trajno da uništi perspektivu Srbije i šansu da postane mirno i moderno evropsko društvo, poručuje predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da predsednik Tomislav Nikolić svojim izjavama pokušava trajno da uništi perspektivu Srbije i šansu da postane mirno i moderno evropsko društvo.
Povodom Nikolićeve izjave da će Srbija izabrati Kosovo, ako od Evropske unije dobije zvaničan zahtev da se izjasni ili za Kosovo ili za EU, Jovanović je optužio predsednika Srbije da je krenuo opasnim putem uzurpacije vlasti, pokušavajući da svakodnevnim antievropskim ispadima i izjavama trajno uništi perspektivu zemlje.
"Nikolićev patriotizam je zbog toga danas licemeran i neiskren. Zapaljive izjave koje daje sa pozicije predsednika Srbije direktna su negacija obećanja koje je u kampanji dao građanima i znače politički kraj Srbije", ocenio je Jovanović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.
On je naveo da građani Srbije nisu dužni i neće trpeti da se zaustavi proces evropeizacije Srbije zbog toga što su zbog toga već jednom prošli kroz pakao, plaćajući cenu politike Nikolićevih uzora i lidera u prošlosti.
Jovanović je naveo da je Nikolić bio potpredsednik Vlade i deo režima koji je Kosovo izgubio i kapitulirao u ratu protiv sveta u koji je prethodno nerazumno gurnuo zemlju i da "od tog trenutka, od tog sumraka Srbije u poslednjem u nizu gubitničkih ratova devedesetih, Srbija nema efektivnu kontrolu nad Kosovom".
Predsednik LDP je ocenio da je sve što je Nikolić radio poslednjih 13 godina posle gubitka Kosova, bilo usmereno na dalju izolaciju Srbije, njeno udaljavanje od Kosova, zloupotrebu interesa ostavljenih kosovskih Srba, konfrontaciju sa onima kojima je režim čiji je Nikolić bio deo predao upravljanje Kosovom.
"Kada danas govori o odustajanju od Evrope, Nikolić zapravo ponavlja svoje stare teze o Srbiji kao rupi na evropskom ćilimu. Kada nam kao alternativu obećava integraciju s Rusijom i zemljama Afrike i Latinske Amerike, Nikolić samo reciklira promašaje Miloševićeve vlade u kojoj je bio i koja je proglašavala konfederaciju sa Rusijom i Belorusijom, izazivajući podsmeh i na istoku i na zapadu", ocenio je Jovanović.