Vesti
Politika
Vučić poručio Vladi da neće dozvoliti da evropski put Srbije bude ugrožen zbog Kosova
19.10.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vučić poručio Vladi da neće dozvoliti da evropski put Srbije bude ugrožen zbog Kosova
- Neću dozvoliti da evropske integracije Srbije budu ugrožene zbog Kosova - rekao je javno na sastanku Vlade Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik i lider SNS, otkriva za „Blic“ izvor koji je prisustvovao sednici.
Ovom Vučićevom stavu se niko nije usprotivio. Međutim, srpski premijer Ivica Dačić se već nekoliko puta izjasnio za podelu Kosova, što je stav o kome Evropska unija neće ni da razgovara.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izneo je treći stav: da Albancima treba ponuditi „suštinsku autonomiju“. To je pak stav koji je odbačen još u vreme vlade Vojislava Koštunice 2006. godine, mnogo pre proglašenja i priznanja kosovske nezavisnosti.
Stranka Mlađana Dinkića jednom je već izašla iz Vlade i srušila je zbog tvrdog stava oko Kosova i zastoja u evropskim integracijama i zalaže se za realan pristup.
Ova tri tako različita stava sukobiće se u petak, kada je zakazan sastanak državnog vrha na kome će se raspravljati o platformi za političke pregovore sa Kosovom.
U Vladi juče zvanično niko nije hteo da komentariše stav Tomislava Nikolića da sa Albancima treba pregovarati o stepenu autonomije u okviru Srbije. Nezvanično, pojedini ministri koji nisu iz SNS rekli su „Blicu“ da bi takva platforma za pregovore mogla da znači odbacivanje evropskih integracija Srbije.
- Vlada u tom slučaju ne bi opstala - rekao je jedan član Vlade, zahtevajući anonimnost zato što zvanično nije poznato kakva će platforma biti predložena.
- Teško da bilo ko osim nas samih može da prihvati da se razgovori o rešenju za Kosovo vode na temu „suštinske autonomije“ - prokomentarisao je drugi član Vlade.
U medijima su se, nakon izjave Nikolića o tome da on stav o južnoj srpskoj pokrajini neće promeniti čak ni po cenu da nas EU drži na odstojanju i narednih sto godina, pojavile nezvanične informacije da će državni vrh Albancima ponuditi modele Južni Tirol i Epen u Belgiji. Ovi modeli su do sada pominjani kao varijante za autonomiju Srba na severu Kosova, a ne za KiM.
Neven Cvetićanin, poslanik SDPS u Skupštini Srbije, priznaje da je ovo veoma tvrd stav, ali za „Blic“ kaže da to ne znači da će to biti konačna ponuda srpske strane.
- Pravo je predsednika da kandiduje jednu ideju. U diplomatskoj praksi je uobičajeno da se krene sa tvrdim stavom, a da se onda u realnom dijalogu pokuša doći do kompromisa. To je jedan tvrd korak, ali ne treba ga uzimati kao konačan - kaže Cvetićanin, koji dolazi iz stranke koja je odlučno opredeljena za evropske integracije Srbije.
Borislav Stefanović, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije i bivši pregovarač sa Prištinom, smatra da sa stavovima kakve iznosi predsednik Nikolić „vladajuća koalicija ide ka napuštanju evropskog kursa“.
- U vlasti postoji trihotomija i nesaglasnost tri politike prema Kosovu. Jednu predstavlja Nikolić, drugu Dačić, a treću Dinkić. DS u Skupštini neće moći da podrži plan koji je van vremena - kaže Stefanović za „Blic“.
On ocenjuje da će, ukoliko srpska platforma za pregovore sa Kosovom bude nuđenje autonomije KiM u okviru Srbije, to biti pokazatelj „politike autizma i vraćanja u 2006. godinu“.
- Albanci su već jednom odbili predlog Koštunice, ne vidim zašto bi ga sada prihvatili - zaključuje Stefanović.

Koja dva modela se predlažu
Model dve Nemačke: Dve države su sarađivale u svim segmentima osim što nisu formalno priznale jedna drugu. EU i SAD kao platformu za rešavanje pitanja odnosa Srbije i Kosova predlažu model dve Nemačke.
Južni Tirol i Epen u Belgiji: Suštinska autonomija za manjine kojima se daje široki krug prava - lokalni organi vlasti, obrazovanje, kulturna autonomija... Zvaničnici EU i SAD do sada su prihvatali da se o tim modelima razmišlja kao o rešenju za Srbe severno od Ibra, mada zvanično i dalje insistiraju na primeni Ahtisarijevog plana.