Vesti
Politika
Klintonova dolazi da podrži Vladu
22.10.2012. 12:00
Izvor: b92
Klintonova dolazi da podrži Vladu
Beograd -- Poseta Hilari Klinton Srbiji 30. oktobra predstavlja neku vrstu podrške aktuelnoj vladi, kaže za Kurir analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.
"Nekoliko je razloga za njen dolazak: u neku ruku, to je vrsta nagrađivanja sadašnje vlasti što je nastavila politiku prethodne vladajuće garniture prema KiM, a i Amerikanci bi želeli da i oni učestvuju u uspehu što se neko iz vrha srpske vlasti sreo s Hašimom Tačijem, kao i da ohrabre dalje korake u dijalogu između Beograda i Prištine", navodi Kesić
Kesić dodaje da su Amerikanci sada promenili retoriku te da više ne traže da priznamo nezavisnost KiM, već da prihvatimo realnost.
I Ognjen Pribićević, saradnik Instituta za društvene nauke i naš nekadašnji ambasador u Nemačkoj, smatra da je poseta Hilari Klinton znak podrške, ali i vrsta pritiska.
"Krajnje je neobično da državni sekretar dolazi nekoliko dana pred izbore u posetu jednoj tako maloj zemlji kao što je Srbija. Pretpostavljam da ju je Eštonova zamolila da dođe u Srbiju zbog pregovora Beograda i Prištine kao neka vrsta podrške na našem putu ka EU. Međutim, tu je i pritisak upravo zbog tih pregovora ", kaže Pribićević.
Prema njegovim rečima, razlog posete je i želja Klintonove da ubrza i zaokruži proces nezavisnosti KiM, koji su započeli njen suprug i Olbrajtova.