Vesti
Politika
Kacin "normalizaciju" vidi kroz autonomije
22.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Kacin "normalizaciju" vidi kroz autonomije
Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin ponovio je da niko od Srbije ne traži da prizna Kosovo, već "normalizaciju odnosa sa Prištinom", što bi moglo da ide preko "autonomija i u Srbiji i na Kosovu".
Kacin je na Ekonomskom samitu Srbije naglasio da priznanje Kosova od Beograda ne traže ni institucije EU ni države članice, uključujući Nemačku.
"Traži se puna normalizacija odnosa i garancije da se Srbija i Kosovo neće međusobno blokirati na putu ka EU", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta.
Kacin je dodao da je njegovo mišljenje, a ne poruka Evropskog parlamenta, da ne treba propustiti priliku za eventualno trajno, održivo i konačno rešenje za Kosovo, ukoliko se uspe sakupiti dovoljno međusobnog poverenja na obe strane.
On je pozdravio prvi sastanak predsednika vlada Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu i izrazio očekivanje da će pregovori na visokom političkom nivou uskoro uslediti i da će doneti konkretne rezultate.
Kacin je rekao da poruke premijera Dačića pokazuju zrelost i posvećenost traženju rešenja.
Dodao je da u dijalog treba uključiti što širi krug političkih lidera i predstavnika građanskog društva kako bi se obezbedila podrška u srpskom i kosovskom društvu za međusobnu normalizaciju odnosa.
Kacin je rekao da razgovori o severu Kosova tek treba da počnu i da smatra da na dohvat ruke postoje modaliteti autonomije i zaštite manjinskih prava i na Kosovu i u Srbiji, koji su prihvatljivi za obe strane.
Kacin je dodao da bi dogovor o vezi sa tim pitanjem bio ogroman korak napred koji bi Srbiji otvorio vrata za početak pregovora o članstvu.