Vesti
Politika
Samo stručnjaci na čelu JP
23.10.2012. 12:00
Izvor: b92
Samo stručnjaci na čelu JP
Beograd -- Nacrt zakona o javnim preduzećima koji predviđa departizaciju naći će se u četvrtak na sednici Vlade.
Na Bajatoviću i Krkobabiću proveriće se obećanje da će rukovodioci biti birani na konkursu
Ako Vlada i Skupština usvoje Dinkićev Zakon o javnim preduzećima, koji bi trebalo već u četvrtak da se nađe pred ministrima, Milan Krkobabić i Dušan Bajatović bi mogli da ostanu bez direktorskih fotelja u ”Pošti Srbije” i ”Srbijagasu” ili će morati da se odreknu funkcija u stranci.
Jer, nacrt novog zakona, u koji su ”Novosti” imale uvid, predviđa da direktor javnog preduzeća, izabran na konkursu, ne sme biti član organa političke stranke ili organizacije. Ovaj propis, kako je za ”Novosti” najavio ministar finansija Mlađan Dinkić, doći će na Vladin dnevni red ove nedelje.
"To će biti početak uvođenja reda u javna preduzeća i profesionalizacije u njihovom upravljanju. Direktori svih firmi, bez obzira da li je osnivač država ili lokalna vlast biće birani na konkursima", poručuje Dinkić.
Zakon predviđa dugačku listu uslova koje budući direktor mora da ispunjava - od visoke stručne spreme i višegodišnjeg iskustva, do toga da nije osuđivan za krivična dela u privredi. Ukidaju se upravni odbori, a vlada će kontrolisati rad preduzeća i menadžmenta preko nadzornih odbora.
Predviđen je i takozvani ”češki model” kontrole, po kome nadzorni odbor utvrđuje program poslovanja, ali ima pravo i da pokrene razrešenje direktora, ukoliko je ”podbacio”.
Zbog ovog propisa čekalo se i sa raspisivanjem konkursa za većinu javnih preduzeća u kojima su kadrovi stare vlasti. Vladajuće stranke su raspodelile preduzeća za koja odgovaraju, ali nisu postavljale direktore, već samo vršioce dužnosti.
"Do sada su sprovedene promene na kormilima samo nekoliko preduzeća, što je još jedan pokazatelj da nova vlada neće deliti firme kao partijski plen. Nije napravljena nikakva matematička formula po kojoj se raspodeljuju fotelje. Usvojićemo novi zakon i on će sve regulisati", kaže generalni sekretar Vlade i funkcioner SPS Veljko Odalović.
Ipak, lider SDPS i ministar trgovine Rasim Ljajić podseća partnere kako njegova partija nije preuzela odgovornost za rukovođenje nijednog javnog preduzeća, pa ni ”Srbijašuma” koje je, navodno, trebalo da im pripadne. On najavljuje za ”Novosti” da će da predloži strožu kontrolu menadžera.
"Zalagaću se za to da samo uspešni mogu da budu na čelu javnih preduzeća. Predložiću da se zakonski reguliše da se posle godinu dana smenjuju direktori koji imaju negativne rezultate", navodi Ljajić.
Departizaciju javno nije branio samo vicepremijer Jovan Krkobabić, lider PUPS, jer je ona ”u višepartizmu nerealna”.
"Kao što smo mi, stranački funkcioneri, preuzeli odgovornost za ministarstva u vladi, tako i članovi stranačkih organa preuzimaju odgovornost u javnim preduzećima", kaže Krkobabić.
Predsednik Skupštine i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović kaže, za ”Novosti”, da parlament očekuje da iz Vlade uskoro stignu konkretna zakonska rešenja kako bi se sprečilo ratovanje oko rukovođenjem državnom kompanijama.
"Očekujem da do kraja godine budu sprovedeni konkursi za izbor direktora za sva javna preduzeća i da se bar smanji broj članova u nadzornim odborima, kako bi se postigle značajne uštede", objašnjava Stefanović.