Vesti
Društvo i ekonomija
Most Beška skuplji za 13 miliona evra
23.10.2012. 20:00
Izvor: Blic
Most Beška skuplji za 13 miliona evra
Izgradnja mosta preko Dunava kod Beške koja je trajala šest godina državu Srbiju će koštati oko 13 miliona evra više od prvobitno ugovorene cene. Investitori JP „Putevi Srbije“, nakon dugog natezanja sa izvođačem radova austrijskom „Alpinom“ oko vrednosti investicije, izračunali su da je Beška koštala blizu 50 miliona evra (5,3 milijardi dinara).
Ovaj iznos nije ni približno blizu cifre od 100 miliona evra, koliko je u pregovorima tražila „Alpina“, koja tvrdi da za kašnjenja koja su pratila izgradnju mosta nije odgovorna. Njima je do sada isplaćeno preko četiri milijarde dinara, a uskoro se očekuje i isplata preostalog novca.
Ministar za saobraćaj Milutin Mrkonjić za „Blic“ kaže da je procena „Puteva“ realna i da austrijsko preduzeće nema razloga da se žali.
- Ukoliko preduzeće „Alpina“ smatra da je oštećeno, oni mogu stvar da rešavaju arbitražom i na taj način pokušaju da dokažu da su u pravu. Kako god bilo, budite sigurni da u tom poslu niko pare nije uzeo - kaže Mrkonjić koji ima objašnjenje i za to kako je cena izgradnje mosta na Beški za šest godina porasla za 13 miliona evra.
- Osnovni problem je to što izgradnja mosta ugovorena uz idejni projekat, a ne glavni koji je relevantan za utvrđivanje cene. Vrednost investicije u tom slučaju po pravilu odstupa plus-minus 20 odsto. E tu je osnovni problem! Ispostavilo se da procene nisu bile dobre, da su izvođači naišli na niz problema poput velikog klizišta i to je onda samo povećavalo troškove i uslovljavalo kašnjenja - objašnjava Mrkonjić.
Na naše pitanje ko je za to odgovoran, aktuelni ministar saobraćaja kaže da on nije jer je takav projekat zatekao 2008. godine kada je imenovan za ministra infrastrukture.
- Posao oko Beške je ugovorila prethodna Vlada 2006. a ja sam samo krpio rupe i lečio posledice. To sada nije moj posao. Sve informacije treba da da direktor „Puteva“ Zoran Drobnjak ili ministar Velimir Ilić - objašnjava on. Objašnjenje od direktora „Puteva“ tokom jučerašnjeg dana nismo dobili, kao ni stav preduzeća „Alpina“ po pitanju vrednosti posla koji su završili 2011. godine.