Vesti
Politika
Premijer: Uskoro nova hapšenja zbog korupcije
24.10.2012. 12:00
Izvor: MONDO
Premijer: Uskoro nova hapšenja zbog korupcije
Biće obelodanjeni novi predmeti, ali i dodatna saznanja o jednom već postojećem. Ne zapostavljamo ni borbu protiv organizovanog kriminala i tu će biti noviteta, rekao premijer na RTS-u. Oko Kosova imamo vremena samo do kraja mandata ove vlade, kaže Dačić
Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uzjavio je da će već od danas biti nastavljene akcije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da će Dačić je, u emisiji Upitnik, rekao da u slučajevima sumnji na korupciju ima dosta predmeta i istraga koje će biti pokrenute narednih nedelja i meseci.

"Ali, ne bih zapostavio ni borbu protiv organizovanog kriminala", naglasio je Dačić.

On je najavio da će javnost u Srbiji uskoro biti obaveštena o značajnim uspesima u borbi protiv šverca droge, postignutim u saradnji sa stranim bezbednosnim agencijama koje se time bave.

Kada se radi o istragama u kojima su u pitanju političari, Dačić smatra da bi trebalo biti oprezan, jer se odmah, kao u slučaju Olivera Dulića, tvrdi da se radi o hajci, iako za to nema razloga.

Dačić je svoju saradnju sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji je na čelu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, okarakterisao kao dobru, iako se radi o dve ličnosti različitih karaktera.

"Ja sam otvoreniji, narodskiji tip... On nije tako smiren kao ja, ali nismo do sada imali nijednu svađu", objasnio je Dačić.

Govoreći o prvih 100 dana rada Vlade, koji se navršavaju 3.novembra, Dačić je naglasio da su od nje i domaća javnost i međunarodna zajednica očekivali više nego od prethodnih u Srbiji, ali da ocenu o dosadašnjem radu ne želi da daje on, nego bi to trebalo da uradi narod.

On je rekao da mu nije žao što Vladu nije pravio sa Demokratskom strankom (DS), dok je pohvalio je Srpsku naprednu stranku (SNS) što je prihvatila koaliciju sa konceptom da ne daje premijera, iako je najveća.

Prema oceni Dačića, uz sve promene koje su u prethodnoj deceniji bile u Socijalističkoj partiji Srbije, kao i reformskom putu SNS, očekivanja Evropske unije (EU) od ove Vlade su veća nego od prethodne, kad je u njoj bila DS.

"Poboljšali smo odgovornost unutar Vlade, postoji odgovornost svakog ministra, ne svojim stranačkim vođama, nego nama koji vodimo Vladu", napomenuo je Dačić.

Prema rečima Dačića, Vlada je napravila značajan korak napred u evropskim integracijama, iako su očekivanja bila drugačija, a ona napadana i pre nego što je formirana.

Dačić je, na pitanje o činjenici da voli često da javno zapeva, odgovorio konstatacijom da je za Srbiju bolje da peva, nego da kuka, ali da, zbog prozivki, sad izbegava da peva.

"Ako misle da premijer ne treba da izlazi iz kuće, da ne zna kako narod živi... da misle da je sve idealno kad gledate drugi Dnevnik... ja nisam takav čovek", objasnio je Dačić.

"Iz godine u godinu, gubeći vreme, Srbija polako gubi Kosovo i izgubiće ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu. Možemo da govorimo - Kosovo je srce Srbije! Prema Ustavu, Kosovo jeste njen deo, ali ono više to neće biti ako ne shvatimo da moramo da zaustavimo propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom procesu o Kosovu, kao što moramo da zaustavimo i pad ekonomije", rekao je Dačić.

Premijer Srbije rekao je da, ako problem Kosova ne bude rešen do kraja mandata ove vlade, Kosmet će postati stvarno nezavisan, zbog čega neće ovaj problem da ostavlja budućim generacijama.

Dačić je istakao da u međunarodnoj zajednici svi jedva čekaju da bude rešen problem Kosova, i oni koji su ga priznali i oni koji nisu, zbog čega Srbija mora da pokaže dobru volju za pregovore.

On je naglasio da u predstojećim pregovorima o Kosovu pitanje statusa pokrajine neće biti glavna tema, već relaksiranje odnosa i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine.

"U Vladi postoji jedinstven pristup da želimo nastavak dijaloga i primenu sporazuma koji su dogovoreni. Treba imati praktičan pristup, odnosno kako doći do pregovora za ulazak u EU i do samog članstva, a istovremeno ne priznati nezavisnost Kosova. U tome se ogleda umešnost političara", rekao je Dačić za RTS.

Dačić je naglasio da postoje istorijske krize koje se vremenom rešavaju, ali će se kosovska, ako se bude čekalo, vremenom biti rešena na štetu Srbije.

On smatra da je sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem promenio poziciju države, jer je Srbija postala dio pregovaračkog procesa i tako omogućila njenim prijateljima, poput Rusije, da joj pomažu.