Vesti
Politika
Ko je u trci za predsednika DS?
25.10.2012. 12:00
Izvor: b92
Ko je u trci za predsednika DS?
Beograd -- U ponoć ističe rok za predaju kandidatura za funkcije u Demokatskoj stranci pred izbornu skupštinu zakazanu za 10. novembar.
Dan pre isteka roka kandidaturu za predsednika DS-a podneo je samo Branimir Kuzmanović, predsednik beogradske opštine Vračar, a najavili su je i sadašnji lider Boris Tadić i njegov zamenik Dragan Đilas.
Aktuelni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da odluka o tome da li će se kandidovati za lidera stranke ili će podržati Dragana Đilasa zavisi od toga da li će biti prihvaćen dogovor koji nudi.
Njegov predlog podrazumeva reformu stranke i njeno pozicioniranje kao socijaldemokratske partije na levici, proširenje nadležnosti Predsedništva i statutarne promene koje moraju da obezbede veću unutrašnju demokratiju i uspostavljanje vertikalne i horizontalne odgovornosti.
Profesor Fakulteta političkih nauka rekao je za B92 da pretpostavlja da su obe strane vrlo blizu dogovoru. Orlović je dodao da ne veruje da Boris Tadić "blefira" sa izjavama da će se povući iz trke za predsednika stranke.
"Tadić nije neko ko se blefira. On je borac. Umeo je da pobeđuje i primi poraze ", navodi Orlović. Profesor FPN dodaje da je ova kampanja pokazala jednu "unutarstranačku kompeticiju".
Tadićevi uslovi su da se postigne dogovor koji podrazumeva nepostojanje revanšizma, dogovor o kadrovima , ali i o reformi stranke.
"Ne mogu da prihvatim funkcionisanje DS kao poslovne organizacije", rekao je Tadić i napomenuo da očekuje probleme u razgovorima o njegovom predlogu i kada je reč o idejama i kada je reč o ljudima.