Vesti
Društvo i ekonomija
U budžetu za 2013. rupa od 122 milijarde
25.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
U budžetu za 2013. rupa od 122 milijarde
Budžet je baziran na povećanju PDV-a i poreza na dobit, ogromnom smanjenju subvencija, manjem rastu plata i penzija i centralizaciji troškova.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić izjavio je da će Vlada Srbije danas utvrditi predlog budžeta za 2013. godinu sa deficitom od 121,9 milijardi dinara na republičkom nivou.
On je naveo da sve ide po planu i da će vlada danas utvrditi predlog budžeta i proslediti ga Skupštini na usvajanje.
Učestvujući na samitu "Finansijska budućnost regiona" u Miločeru, u Crnoj Gori, Senić je istakao da će deficit u narednoj godini biti za 100 milijardi dinara manji nego u ovoj godini.
Prema njegovim rečima, planiran je rast poreskih prihoda kroz povećanje PDV-a i poreza na dobit, ogromno smanjenje subvencija, manji rast plata i penzija i centralizacija troškova kroz ukidanje sopstvenih prihoda budžetskih korisnika.
On je napomenuo da je predlogom budžeta za 2013. godinu predviđen rast plata u javnom sektoru i penzija od dva odsto u aprilu i 0,5 odsto u oktobru, što će biti manje od rasta inflacije.
Senić je naveo da će „celokupno fiskalno prilagođavanje“ u 2013. Godini biti između 900 miliona i milijardu evra.
On je rekao i da će vlada nastaviti proces privatizacije i ići će na prodaju Telekoma Srbija ako za to preduzeće bude mogla da dobije „prihvatljivu cenu“.
Jedan od najvećih izazova jeste kako paralelno sa fiskalnom konsolidacijom uspostaviti i rast BDP-a, rekao je Senić i dodao da restriktivnim merama budžeta za 2013. Nisu ugroženi stimulusi za privredni rast.
Prema njegovim rečima, predlog budžeta za 2013. godinu predviđa rast BDP-a od dva odsto i inflaciju od 5,5 odsto.
Na nivou Ministarstva finansija i privrede subvencije će biti smanjene za 10 milijardi dinara, a subvencije za poljoprivredu biće povećane, rekao je Senić i dodao da su drastično smanjene garancije preduzećima kao što su Jat i Srbijagas i biće najvećim delom namenjene infrastrukturnim projektima.
Senić je napomenuo da će deficit budžeta biti prepolovljen u odnosu na ovogodišnjih skoro sedam odsto, a za 2014. godinu planiran je deficit od 1,9 odsto, i u 2015. jedan odsto, što će omogućiti da se od 2014. zaustavi rast javnog duga koji se približava 60 odsto BDP-a.
On je najavio da će vlada danas utvrditi i predlog izmena Zakona o porezu na dobit koji predviđa oporezivanje od 25 odsto razmene usluga sa poreskim rajevima i omogućava da se novac zarađen u Srbiji ne iznosi na te destinacije
Na predloženi budžet ima i prvih reakcija. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Vlada Srbije do sada nije konsultovala Pokrajinu prilikom procesa izrade predloga budžeta Srbije za narednu godinu.
"Znam da Vlada Srbije radi na tom predlogu, ali mi do sada nismo konsultovani. Ako ne budemo konsultovani i ako ne bude postignut finansijski minimum za koji postoji garancija u Ustavu Srbije mi ćemo poduzeti korake koji uključuju i podnošenje tužbi", rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine.
Prema Pajtićevim rečima, ukoliko budžet Vojvodine bude uskraćen za ustavom garantovana sredstva biće pokrenut parnični postupak pred nadležnim sudovima u zemlji.
Vlada Vojvodine pokrenula je postupak pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti izmena Zakona o budžetskom sistemu Srbije, koje je Skupština Srbije usvojila, jer je time Pokrajina ostala uskraćena za značajna budžetska sredstva koja joj garantuje Ustav.
Budžetom nije zadovoljan ni prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Za ovakav državni proračun za sledeću godinu Vučić kaže da će on biti proizvod muka sa kojima se sadašnja vladajuća koalicija suočava, ne svojom krivicom.
Komentarišući nacrt budžeta za 2013. godinu, poručio da je velika stvar za državu i građane to što će budžetski deficit biti smanjen između 90 i 100 milijardi dinara.
"To je ogromna stvar za državu i građane, a ako bismo uspeli da napravimo ozbiljniji ekonomski podsticaj u predstojećem periodu onda tek od narednog budžeta mogu da se očekuju ozbiljniji rezultati i dalji i značajniji podsticaj za napredak naše ekonomije", rekao je Vučić novinarima po završetku združene vežbe "Reka 2012" u Titelu.