Vesti
Politika
Tadić: Status slobodne zemlje rešio bi problem lažnih azilanata
25.10.2012. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: Status slobodne zemlje rešio bi problem lažnih azilanata
Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izrazio je danas uverenje da će Srbija uspeti da izbegne poništavanje vizne liberalizacije i ocenio da je veoma važno da dobije status slobodne zemlje, čime bi ta opasnost bila otklonjena.
Tadić je, posle susreta sa članovima delegacije nemačke pokrajine Hesen, rekao novinarima da su glavne teme razgovora bili produbljivanje saradnje, problem lažnih azilanata i pitanje Kosova.
O produbljivanju saradnje te pokrajine, koja ima najviši nivo investicija u našoj zemlji, kao i potencijalu za druge investicije, poput "Opela", razgovarali smo i prethodnih godina i nastavićemo da razgovaramo kako bismo rešavali probleme građana Srbije, vlada sa svoje strane, a opozicija sa svoje strane, rekao je Tadić.
Među temama razgovora bila je i opasnost od poništavanja vizne liberalizacije za građane Srbije, kazao je lider DS, podsećajući da se Nemačka i još neke zemlje EU suočavaju s povećanim brojem lažnih azilanata.
- Sva je prilika da ćemo uspeti da izbegnemo tu opasnost - ocenio je on, dodajući da je posebno važno da Srbija dobije status slobodne zemlje i da svi podnosioci zahteva za politički azil budu proglašeni lažnim azilantima kako ne bi nedužnim građanima ponovo bile uvedene vize.
Tadić je rekao da je s visokim predstavnicima Hesena razgovarao i o pitanju Kosova i Metohije.
- Ja sam izložio kako ja vidim moguće rešenje, ali s nestrpljenjem čekamo da vidimo kakav je plan vladajuće koalicije u Srbiji pošto je on najavljen - rekao je Tadić.