Vesti
Politika
Promene na lokalu do decembra
26.10.2012. 12:00
Izvor: b92
Promene na lokalu do decembra
Beograd -- Dogovor Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića da se republička koalicija preslika u oko 20 opština biće realizovan do kraja novembra, pišu Novosti.
Prema informacijama lista, trojica lidera, odmah posle sastanka u utorak, naložila su stranačkim operativcima da sporazum o lokalu hitno sprovedu u delo.
Matrica je da vladajuće koalicije čine SNS, SPS i URS, a da se raskidaju savezništva sa DS. Tako se može očekivati da, kao "na traci", već u narednim danima počne prekompozicija vlasti u srpskim gradovima. Centrale stranaka primenjivaće sankcije prema opštinskim odborima, koji će biti raspušteni ako se ogluše o dogovor lidera.
"Nismo govorili o prekomponovanju političke scene u Srbiji, već o poštovanju onog što je logično", rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, povodom susreta sa Dačićem i Dinkićem.
Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, kaže da je njegova stranka apsolutno spremna da u potpunosti ispoštuje dogovor trojice lidera.
"Svi ćemo da ispoštujemo. Socijalisti nikad nisu ni bili protiv formiranja koalicije po ugledu na republički nivo gde god je to celishodno i u interesu građana", rekao je on.
Po dogovoru, trebalo bi da se smeni vladajuća garnitura u Užicu, Leskovcu, Šapcu, Požarevcu, Kikindi, Kuršumliji, Osečini, Sokobanji, Knjaževcu, Smederevu... Zasad, odložena je pretumbacija vlasti u Smederevskoj Palanci, a o preokretu u Beogradu još nije bilo razgovora unutar vladajućeg bloka.