Vesti
Politika
Nikolić i Ivanov: Slični problemi nas more
26.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Nikolić i Ivanov: Slični problemi nas more
Predsednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov poručili su danas u Skoplju da slične prepreke sa kojima se dve zemlje sureću na evropskom putu upućuju na što bližu međusobnu saradnju.
Nikolić i Ivanov su ocenili da su odnosi Srbije i Makedonije na visokom nivou a da otvorena pitanja koja postoje između dve zemlje nisu nerešiva i da ne sprečavaju da se gleda u zajedničku evropsku budućnost.
"Pošto i Srbija i Makedonija imaju sličan problem da postanu članice EU mislim da smo upućeni na što bližu međusobnu saradnju. Ako zajedno pokažemo da smo uredili države i ispunili kriterijume brže ćemo ostvariti uspeh i lakše ćemo ubediti ostale države bivše Jugoslavije da jedino saradnjom možemo svi da postanemo članice EU", rekao je Nikolić.
Nikolić je dodao i da Makedonija nije slučajno izabrana za njegovu prvu posetu regionu i istakao da tim gestom Srbija pokazuje da su joj dragi prijatelji i oni koju su priznali i oni koji nisu priznali Kosovo.
Makedonski predsednik se složio da se dve zemlje susreću sa sličnim smetnjama na evropskom putu i istakao da te smetnje kao i svi problemi mogu da se reše jedino dijalogom.
"Mora da se razgovara jer kada se razgovara dolazi se do rešenja", rekao je Ivanov i dodao da je zbog toga interes Makedonije da razgovara sa svojim južnim susedom koji im pravi smetnje na evropskom putu.
"Nadam se da će se pronaći rešenje ako postoji želja da se problem reši", rekao je Ivanov.
Dvojica predsednika su se založila i da se spor SPC i MPC reši dijalogom te dve verske zajedice i dodali da će oni kao predsednici pomoći da taj proces ima uspeha.
Nikolić i Ivanov su se složili da mnogo toga, pa i pitanje crkava, zavisi od dobrih odnosa dve države.
"Ako ubedimo sve građane da je naše prijateljstvo iskreno, onda će i naše dve crkve početi da razmišljaju drugačije o svom sukobu. Ne mislim da postoji sukob koji ne može da se reši", rekao je Nikolić novinarima u Skoplju nakon susreta sa Ivanovim.
On je dodao i da izjavu vladike bačkog Irineja nije razumeo kao osporavanje prava državama da pomognu u sporu crkava, već kao, kako je rekao, "znak da crkve same ne mogu da reše problem".
"On je u stvari reagovao na komentare u medijima da država ne treba da se meša u spor i nije osporio pravo dvema držvama da učestvuju i pomognu da se reši taj spor. Ja čak mislim da je to bio znak da crkve same ne mogu da ga reše", kazao je Nikolić.
Njegov makedonski kolega je istakao da je njegova i uloga srpskog predsednika da pomognu da se uspostavi dijalog između crkava i da počne komunikacija između sveštenih lica, ali da oni ne mogu da donesu konačno rešenje.
"Poštujemo naše ustavne nadležnosti kao predsednici i znamo do koje granice možemo da pomažemo. Konstatovali smo da crkvena pitanja traže crkvene odgovore, a mi kao lideri dve zemlje smo tu smo da pomognemo", istakao je Ivanov.
Predsednik Srbije sastao se u Skoplju sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim, a prethodno je položio venac na na Spomenik palim herojima za Makedoniju.