Vesti
Društvo i ekonomija
Danas uplata avansa za Koridor 11
29.10.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Danas uplata avansa za Koridor 11
Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić je najavio da će država danas odobriti avans od 60 miliona evra za azerbejdžansku firmu Azvirt za izgradnju dela autoputa Koridor 11 od Ljiga do Preljine.
Ilić je na otvaranju 7. Međunarodnog Belre sajma i konferencije o nekretninama i investicijama u Beogradu rekao da će taj novac biti upotrebljen za angažovanje srpskih putara.
"Na Koridoru 11 je već otvoreno pet gradilišta, a počela je izgradnja dva tunela", kazao je on i dodao da je na sednici Vlade u subotu rešeno pitanje PDV-a, carine, eksproprijacije i drugih spornih pitanja koja su kočila realizaciju tog projekta.
Vlada će ove nedelje, kako je najavio Ilić, potvrditi izbor neke od kineskih kompanija koje imaju ponudu za učešće u izgradnji Koridora 11 od Beograda do Ljiga, izuzev deonice Ub-Lakovac koji već grade domaće firme.
Prema njegovim rečima, jedna kineska kompanija ponudila je za kilomer puta na deonici Obrenovac-LJig cenu od 5,8 miliona evra, što je dva miliona evra jeftinije od deonice koju već gradi azerbejdžanska firma od Ljiga do Preljine.
Ilić je dodao da će kineska Eksim banka omogućiti povoljan kredit za radove na Koridoru 11 sa kamatom manjom od tri odsto godišnje.
Priprema se, kako je kazao, i projekat javno-privatnog partnerstva sa Kinezima za igradnju autoputa od mosta Zemun-Borča do Obrenovca, kojim je predviđena izgradnja mosta na Savi i surčinske petlje.
Ilić je rekao da je u pripremi dokumentacija za izgradnju autoputa od Preljine do Pojata.
Najavio je da će skoro biti raspisan tender za izgradnju mosta na Drini na oko 15 kilometara iznad Ljiga, čija je ukupna vrednost milijardu dinara.
"Već je završena projektna dokumentacija za taj mosta", potvrdio je Ilić i podsetio da se čeka saglasnost Bosne i Hercegovine jer je to zajednički projekat Srbije i Republike Srpske u koji će Srbija uložiti 450 miliona dinara.
Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da će Srbija za podršku budžetu u 2013. najverovatnije dobiti milijardu evra od Ruske Federacije.
Ilić je rekao da su pregovori za taj kredit u toku i da će taj novac biti raspoloživ tek od iduće godine, s obzirom da smo imali uspešnu prodaju državnih obveznica, što nam je dalo određeni "finansijski luft".
Govoreći o ranije dogovorenom ruskom kreditu od 800 miliona dolara za razvoj železničke infrastrukture u Srbiji, ministar je naveo da će taj novac "nesporno ostati namenjen železnici" .
Ilić je dodao da su u petak, 26. oktobra u Beogardu bili predstavnici ruskih banaka i da je sastanku prisustvovao i ministar finansija Mlađan Dinkić.
On je naveo da se očekuje da ovih dana budu konačno završeni pregovori oko tog kredita za železnicu i da samo mi treba da se organizujemo i započnemo radove.
Ranije je najavljeno da će prvi radovi, koji će se finansirati iz ruskog kredita, početi na proleće, na izgradnji drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva.
Takođe, palanirano je da se ruskim kreditom modernizuju deonice na železničkom Koridoru 10, nastavi gradnja pruge Valjevo - Loznica, rekonstrukcija pruge Beograd - Bar i nabavka novih vozova iz Rusije.