Vesti
Politika
Rešenje kosovskog problema do kraja mandata
01.11.2012. 20:00
Izvor: RTS
Rešenje kosovskog problema do kraja mandata
Smatramo da sva otvorena pitanja mora da reši naša generacija, odnosno da u ovom mandatu Vlade i predsednika rešimo sva ključna pitanja, pregovore o članstvu u EU i sve vezano za Kosovo i Metohiju, poručio Ivica Dačić posle sastanka sa Stefanom Saninom. Evropska komisija je veoma zadovoljna načinom na koji je dijalog počeo, kaže Sanino.
Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da su Vlada i predsednik Srbije spremni na pronalaženje konačnog rešenja za Kosovo do kraja mandata i najavio da će sledeći sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem najverovatnije biti održan 7. novembra.
"Mi zaista smatramo da sva otvorena pitanja mora da reši naša generacija, što znači da u ovom mandatu Vlade i predsednika rešimo sva ključna pitanja - pregovore o članstvu u EU i sve vezano za Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić.
Premijer je novinarima u Vladi Srbije, posle sastanka sa direktorom direktorata za proširenje EU Stefanom Saninom, rekao da je spreman da u Briselu sa Tačijem razgovara i o najtežim temama.
Dačić je dodao da je posrednica Evropske unije u pregovorima, visoka predstavnica Ketrin Ešton, naglasila da neće nametati teme za razgovore i da će sve o čemu se dogovore dve strane u pregovorima biti prihvaćeno od strane Evropska komisije, odnosno EU.
"Verovatno će se razgovarati o različitim temama. Sigurno da je običaj da se krene od lakših, ali ne bežimo od razgovora o najtežim temama. Mi smo spremni da pričamo ne samo o struji i telefonima, već i o konačnom rešenju", rekao je Dačić.
Sanino je poručio da je Evropska komisija veoma zadovoljna načinom na koji je dijalog počeo, susretom Tačija i Dačića u Briselu. Sanino nije želeo da posebno komentariše dijalog, jer njime posreduje Eštonova, ali je naveo da Evropska komisija želi da vidi progresivnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
"Mi nismo ovde da namećemo uslove, nego da radimo na zajedničkom cilju da Srbija postane članica EU", poručio je Sanino.

Poziv da delegacija Srbije poseti Brisel
Sanino se, pre razgovora sa premijerom Dačićem, sastao i savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem.
Sanino je uputio poziv da delegacija Srbije u narednom periodu poseti Brisel, kako bi na adekvatan način predstavila stavove i ideje o rešavanju pitanja Kosova i Metohije pred najvišim političkim forumima Evropske unije, saopšteno je posle sastanka zvaničnika Evropske komisije sa Markom Đurićem.
U razgovoru sa Đurićem, Sanino je pozdravio odlučnost Srbije da postane punopravni član Evropske unije.
Kada su u pitanju razgovori sa Prištinom, Sanino je istakao da je potrebno da vremenski rokovi tokom predstojećeg dijaloga budu fleksibilni, kako ne bi bilo pritisaka.
Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Srbije, Sanino je izrazio uverenje da podela južne srpske pokrajine ne bi bila dobro rešenje.
Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić najavio je skori nastavak pregovora Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou i izrazio očekivanje da će u narednim danima biti uokviren nacrt državne platforme za te razgovore.
Đurić je najavio da će u izradu državne platforme biti uključena i Skupština.
Savetnik predsednika Republike je, kako se navodi u saopštenju, istakao posvećenost Srbije ostvarenju preduslova za skori početak pregovora o pristupanju naše zemlje Evropskoj uniji.
Generalni direktor Direkcije za proširenje EU razgovaraće sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović, a sastaće se i sa predsednicom Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadrankom Joksimović.