Vesti
Društvo i ekonomija
Država će plaćati u roku do 45 dana
01.11.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Država će plaćati u roku do 45 dana
Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će do kraja novembra biti donet zakon koji će predvideti da država svoje obaveze plaća u roku do 45 dana, a privreda do 60 dana.
"Cilj tog zakona je da država bude generator likvidnosti srpske privrde i da se uvede veća finansijska diciplinu", rekao je Dinkić u Privrednoj komori Srbije gde je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.
Kako je naveo Dinkić, prošečan rok naplate u Srbiji je do 134 dana, u regionu 69, a u Evropskoj uniji oko 40 dana.
Predloženo je da zakon o ograničavanju rokova plaćanja bude u primeni od 31. marta sledeće godine, ali se neće primenjivati retroaktivno.
"Izuzetak u zakonu biće zadravstvene ustanove i Fond za zdravstvo,koji će imati maksimalni rok od 90 dana za plaćanje svojih obaveza", rekao je Dinkić.
Takođe, kako je dodao, i preduzeća će moći da izmire obavezu u roku dužem od 60 dana ako ugovore isplati na rate, ali u tom slučaju je maksimalni rok 90 dana, a isplata u dve jednake rate.
"Iz zakona će biti izuzeta i ugovaranja poljoprivrednika za nabavku sadnog materijala, zaštitnih sredstava i đubriva", rekao je Dinkić.
Pecizirao da se organičavanje rokova plaćanja pre svega odnosi na trgovinu, gde su najduža kašnjenja u isplatama.
Dinkić je odbacio primedbe da će novi propisi organičiti slobodu ugovaranja i naveo da su podeljene procene provrednika da li će moći da primene zakon.
"Ne želimo da napravimo šećernu vodicu od zakona. Ili će biti strog ili ga neće biti", kazao je Dinkić.
On je privrednicima poručio da ko ne može da plaća neka ne ugovara poslove.
"Oni trgovinski lanci koji ne mogu da plate i rade po zakonu neka ustupe mesto nekom drugom. Ko god ne može da plati dug malim preduzetnicima neka slobodno ide iz Srbije", rekao je Dinkić.
Kazne za nepoštovanje predviđeni rokova su plaćanje kamate na dug kao i novčane kazne za preduzeća, državne organe i odogovorana lica, među kojima će biti i ministri.
Dinkić je precizirao da će Uprava za trezor kontrolisati da li država poštuje rokove plaćanja od 45 dana i dodao da je u izradi informacioni sistem koji će omogućiti tu kontrolu.
Kako je objasnio, ako Uprava za trezor javi da neki državni organ ne ispunjava obavezu biće mu obustavljeni transferi iz budžeta.
"Ideja je je da se uvede ozbiljna disciplina u državi i da država svojim primerom pokaže da može odgovorno da se ponaša", istakao je ministar finansija i najavio da je sledeći korak donošenje zakona o instrumentima plaćanja, kao i pojačana efikasnost u naplati po osnovu sudskih presuda.