Vesti
Politika
Dačić: Smene zbog prisluškivanja
03.11.2012. 14:00
Izvor: b92
Dačić: Smene zbog prisluškivanja
Beograd -- Ako se utvrdi odgovornost policije za prisluškivanje Nikolića i Vučića, celokupan vrh policije biće smenjen, uhapšen i procesuiran, kaže Ivica Dačić za "Blic".
Premijer i ministar unutrašnjih poslova majavio je da će pokrenuti inicijativu za promenu regulative koja treba da ima za cilj uvođenje veće civilne kontrole rada policije i da je poslednja u nizu opomena slučaj prisluškivanja predsednika Srbije i prvog potpredsednika Vlade.
Dačić je naložio Direkciji da dostavi izveštaj povodom tvrdnji predsednika i potpredsednika Vlade da su prisluškivani i dao nalog Unutrašnjoj kontroli da sprovede istragu.
"Prema zakonu, policijom rukovodi direktor policije. Ministar ne odobrava i ne daje saglasnost za sprovođenje akcija , kao ni prisluškivanja i praćenja. Takav slučaj je i sada", rekao je Dačić i dodao da rad i funkcionisanje vitalnih službi države treba da vratiti u zakonske okvire jer za to u ovoj vladi postoji saglasnost.
"Biće raspisan konkurs za direktora policije. U prethodnoj vladi nije postojala volja za smenu direktora, pa čak ni kad mu je istekao mandat. Demokratska stranka je zahtevala da on ostane do raspisivanja konkursa. Zato sve treba da se vrati u zakonske okvire i raspiše konkurs za direktora policije", istakao je on.
Dačić i Vučič su razgovarali o slučaju prisluškivanja i dogovorili se o pokretanju istrage.
"Ovaj slučaj prisluškivanja ne može se ni na koji način dovoditi u vezi sa Vladom i to su maliciozna tumačenja. Ovo nema veze sa politikom na stranačkom nivou, odnosno sa partijama, već sa pojedincima i njihovim interesima", poručio je Dačić.
Afera o otkrivenom prisluškivanju Vučićevog telefona već četiri dana potresa vrh MUP-a, a kao krivac označen je Rodoljub Milović, šef Uprave kriminalističke policije, po čijem je nalogu uzet listing Vučićevog telefona, preneo je "Blic".
Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će od ponedeljka pokrenuti istragu povodom prisluškivanja predsednika i potpredsednika Vlade.
"Pošto sam trenutno na bolovanju, od ponedeljka ću da prekinem bolovanje s namerom da utvrdim potpuno činjenično stanje vezano za ove događaje. Ono što se bojim, to je činjenica da smo mi kao radna grupa ušli u ozbiljne provere vezano za privatizacije 24 firme i ne bih želeo da se na ovakav način koriste ovakve stvari kako bi se osujetio rad ovih grupa", kaže Veljović.
Podsetimo, BIA je informisala Vučića da je deo MUP-a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Nikolića prisluškuju već duže vreme. To je potvrdio i predsednik države tokom gostovanja na RTS-u.