Vesti
Politika
Dačić: Temelji Vlade nisu uzdrmani
04.11.2012. 14:00
Izvor: b92
Dačić: Temelji Vlade nisu uzdrmani
Premijer Ivica Dačić kaže da afera sa prisluškivanjem najviših državnih funkcionera ne može da uzdrma temelje Vlade, jer nije umešan niko iz republičke vlasti.
"Afera ne može da uzdrma temelje vlade, niko iz Vlade nije uključen u to", rekao je Dačić Radio-televiziji Srbije posle izjava predsednika države Tomislava Nikolića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da im se prisluškuju telefoni i da je za to izdao nalog deo MUP-a.
Dačić je ponovio da on kao ministar unutrašnjih poslova "nema nadležnost za operativne policijske akcije" i da će svi odgovorni za tu aferu biti kažnjeni.
"Ako je bilo prekoračenja i zloupotreba u policijskom radu naravno da će svi odgovorni odgovarati. Tražio sam izveštaj od Direkcije policije, a u to je uključena i unutrašnja kontrola i tužilaštvo", rekao je Dačić i naveo da je o aferi prisluškivanja državnih funkcionera razgovarao i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.
"On (Vučić) je izrazio osnovanu sumnja da je neko skidao njegove listinge, da je imao nalog i da je pokušao da skine njegove listinge - moram da kažem da to nije prvi put, to se dešavalo u prethodnim godinama i mislim da je tu najglavnije imati jasnu zakonsku regulativu", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, jasna zakonska regulativa će "sprečiti zloupotrebe, naročito sad kada imamo situaciju da nemamo pismenog traga oko toga".
"To je situacija koja ne sme da postoji", rekao je Dačić, naglasivši da "treba promeniti propise koji se odnose na tu oblast", na šta su, kako je rekao, ukazali ranije i poverenik Rodoljub Šabić i ombdusman Saša Janković "i ja sam obećao da ćemo raditi na tome".
Dačić je kazao da je u prethodnom periodu "uvek bio na strani policije", ali da ne može da stane uz nešto što je van zakona.
"Nadam se da ovo nije bilo prekoračenje (ovlašćenja) i voleo bih da nije bilo - ako je bilo, naravno, da će u svemu tome odgovarati oni koji su za to odgovorni", rekao je Dačić.
On je podsetio da policiju čeka konkurs za novog direktora policije, jer je prethodnom (Miloradu Veljoviću) istekao mandat pre godinu i po dana.
Dačić je naveo da se Veljović nalazi na funkciji do izbora novog direktora, "tako da tu nema nikakvih smena, ili bilo čega drugog", dodavši da je to "redovna zakonska procedura".
Govoreći o ekonomiji, Dačić je rekao da je problem i visok nivo javnog duga koji se ne može smanjiti u kratkom roku, kao i da će vlada nastojati da naredne godine obezbedi privredni rast i stabilniju valutu.
Javni dug Srbije je prešao 50 odsto bruto-društvenog proizvoda.