Vesti
Društvo i ekonomija
Umesto Engleza u FAP stižu Turci?
04.11.2012. 14:00
Izvor: mondo.rs
Umesto Engleza u FAP stižu Turci?
Turska privredna grupa Albajrak (Albayrak Group) zainteresovana je za poslovno-tehničku saradnju sa Fabrikom automobila iz Priboja (FAP), za čiju prodaju je upravo propao još jedan tender.
Turska privredna grupa Albajrak (Albayrak Group) zainteresovana je za poslovno-tehničku saradnju sa Fabrikom automobila iz Priboja (FAP).
Delegacija te kompanije je tokom posete Priboju izrazila i spremnost za razgovore o kupovini FAP-a.
Do posete je došlo samo dan pošto je u Beogradu objavljeno da je odbijena ponuda britansko-ukrajinskog konzorcijuma, te je propao treći pokušaj prodaje FAP-a.
Grupu Albajrak čini 20 kompanija iz šest privrednih sektora, sa više od 22.000 radnika.
"S rukovodstvom te kompanije razgovarali smo o poslovnoj saradnji FAP-a i njegovih zavisnih preduzeća, pre svega Livnice sa nadgradnjom iz Prijepolja", rekao je agenciji Beta pomoćnik direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljnio razvijenih područja Srbije Edib Kajević.
Dogovoreno je da stručnjaci iz Istanbula procene celokupne proizvodne mogućnosti FAP-a. Potom će u Tursku biti isporučen kontigent FAP-ovih proizvoda koji bi tamo bili detaljno testirani.
"Ukoliko kvalitet bude odgovarao, a ne sumnjamo da će tako i biti, uslediće značajnije isporuke", rekao je Kajević.
Grupa Albajrak je osnovana 1952. godine kao građevinska firma. Tri decenije kasnije ušla je u oblast transporta, dok danas u njenom sastavu rade fabrika traktora i mašina, fabrika za upravljanje otpadom, kompanija za trgovinu električnom energijom i fabrika tekstila.
"Albajrak" je i vlasnik jedne televizije i jednog dnevnog lista u Istanbulu.