Vesti
Politika
Dačić i Tači u sredu na radnoj večeri sa Ketrin Ešton
06.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Dačić i Tači u sredu na radnoj večeri sa Ketrin Ešton
Nastavak dijaloga Beograda i Prištine održaće se u sredu u Briselu gde će premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hašim Tači na radnoj večeri sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešston razmotriti najvažnije teme koje vode daljem napretku u dijalogu.
To su danas agenciji Beta potvrdili evropski diplomatski izvori u Briselu koji su istakli da će se najverovatnije ključni razgovori voditi oko integrisanog upravljanja prelazima, sprovodjenju postignutih dogovora i garancijama za srpsku kulturnu i versku baštinu.
Srpski premijer Dačić u Brisel bi, prema ovim izvorima, trebalo da doputuje u sredu popodne. Dačih i Tači trebalo bi najpre odvojeno da se sastanu sa visokom predstavnicom Ešton, posle čega je planiran zajednički trojni sastank na radnoj večeri.
Prvi sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje Ketrin Ešton, 19. oktobra u Briselu, i EU i SAD pozdravile su kao pozitivan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dalje nepredovanje ka EU.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prošle nedelje su o nastavku dijaloga zajedno razgovarale sa zvaničnicima u Beogradu, a potom i Prištini.
O pripremama za nastavak dijaloga sa zvaničnicima u Beogradu prošle nedelje je razgovarao i direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino.