Vesti
Politika
Pet nevolja za Đilasa
06.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Pet nevolja za Đilasa
Vruća fotelja i mnogo problema sačekaće novog predsednika Demokratske stranke, gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa od 25. novembra. Osim časti, liderska pozicija u DS podrazumeva i gubitničko breme i ogroman trud da bi se popravio narušeni imidž.
Đilas će morati da motiviše članstvo da se angažuje u opoziciji, da spreči dalji pad rejtinga DS i polako počne da ga vraća, da izvrši ozbiljno preispitivanje kadrovske politike, zahvali se onima koji su bili pasivni ili štetni i angažuje mlade i ambiciozne ljude. Sve to ga čeka u stranci u trenutku kada se nalazi pred ozbiljnim izazovom da sačuva vlast u Beogradu.

1. Delovanje u opoziciji
Tokom prethodnih meseci unutarstranačkih previranja, DS je izgubio oštrinu. Nije se znalo ko šta u stranci radi, pa su tako neke druge partije bile dominantna kontrateža vlasti. Jedan od izazova će biti da starije članove koji su zaboravili, motiviše da se sete kako se politikom bavi iz opozicije, a mnogo je i onih novih, mladih članova koji su tu tek nekoliko godina, pa opoziciono iskustvo i nemaju.

2. Rejting u padu
Prema poslednjim istraživanjima, naprednjake podržava čak 35 odsto birača, dok demokrate imaju oko 15 odsto. Đilas će morati da nađe način da popravi imidž DS i vrati poverenje starih glasača. Analitičar Vladimir Goati kaže da Đilas mora da promeni veliki broj ljudi i da počne da pravi bolje izbore kada je reč o važnim funkcijama, ako i kada ponovo dođe u vlast.
- DS mora da postane prava sociodemokratska stranka, da praktično počne da deluje u korist gubitnika tranzicije, slabih, siromašnih, a ne samo deklarativno. To će prepoznati i stari birači DS - kaže Goati.

3. (Ne)sporni kadrovi
DS je izgubio intelektualni “šmek”, a posledica je da se čitav jedan obrazovni sloj demoralisao i preorijentisao na druge stranke, ili da apstinira na izborima. Mnoštvo je kritika uperenih protiv nekolicine funkcionera i Đilas će morati da pronađe nove, mlade entuzijaste, a da se odrekne velikog broja onih koji osim ličnih, nemaju druge rezultate.

4. Poslanički klub
Podela u poslaničkom klubu DS ima, posebno posle svega što je tu stranku potresalo poslednjih meseci. Potpuno je normalno da situacija ne može da bude harmonična ukoliko u istom klubu sede, s jedne strane Dragan Šutanovac ili Dragoljub Mićunović koji su otvoreno podržavali Tadića, a s druge Borislav Stefanović ili Božidar Đelić koju su tokom unutarstranačke kampanje stali uz Đilasa. Budući predsednik će imati i problem da zadrži sve poslanike, jer se mogu čuti priče o preletima pojedinaca u redove LDP.

5. Beograd i vlast
Ako je tačno da je Aleksandar Vučić čekao rasplet u Demokratskoj stranci da bi doneo konačnu odluku o preuzimanju vlasti i u Beogradu, Đilas će biti na velikim iskušenjima da sačuva vlast.
- Vladajuća koalicija na republičkom nivou može Đilasu da napravi ozbiljan problem, ali za to im je osim njihove rešenosti potrebna i podrška opozicionog DSS. Takođe, da ne bi sebi napravili problem, moraće da imaju snažnu figuru koja bi na pravi način zamenila dominantnog Đilasa, a pitanje je ko bi to mogao da bude - ističe Đorđe Vuković iz Cesida.