Vesti
Društvo i ekonomija
Ikarbusu zatvorena vrata GSP-a?
07.11.2012. 12:00
Izvor: b92
Ikarbusu zatvorena vrata GSP-a?
Beograd - Posao nabavke autobusa za GSP u vrednosti od 130 miliona evra, nedostupan je za domaćeg proizvođača autobusa Ikarbus.
Uslovi koji su posavljeni na tenderu su takvi da ih Ikarbus ne ispunjava pa samim time ne može ni da učestvuje na tenderu, čak ni kao podizvođač, kažu u ovoj beogradskoj fabrici. Zanimljivo je da se ti uslovi ne tiču kvaliteta, jačine, izdržljivosti samog autobusa ili njegovih delova, već Ikarbus ne ispunjava određene finansijske i administrativne uslove.
Tako po tenderu za nabavku 180 autobusa za GSP, grad Beograd u svojim uslovima traži da je kompanija koja učestvuje na tenderu imala prosečan godišnji promet od 20 miliona evra, likvidna sredstva, kao i neopterećenu imovinu vrednu najmanje pet miliona evra.
Dalje se traži da je u poslednjih pet godina ponuđač isporučio najmanje 400 autobusa ili da ima iskustvo isporučioca vozila u najmanje tri ugovora u poslednjih pet godina, od kojih svaki vredi najmanje 15 miliona evra.Pored toga traži se da je barem jedan od tih ugovora zaključen van zemlje proizvođača.
Od svih ovih uslova Ikarbus ispunjava samo onaj da je u poslednjih pet godina isporučio najmanje 400 autobusa. Ostale uslove ne ispunjava pa samim tim iako može da ponudi kvalitetan proizvod ne može da učestvuje u poslu vrednom 130 miliona evra.
Ova nabavka je samo prvi deo nabavke od 400 autobusa tako da je za očekivati da Ikarbus neće moći da učestvuje ni u nabavci preostalih 220 autobusa.
Kada iz Ikarbusa pitali zašto su postaljeni takvi uslovi dobili su odgovor da je deo novca za ovu nabavku obezbeđen zaduživanjem kod Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, koja je kao uslov za kredit postavila navedene uslove.
Pošto smatraju da su nepravedno "diskvalifikovani" Ikarbus je uputio žalbu Agenciji za javne nabavke grada Beograda. Žalili su se i republičkoj Komisiji za zaštitu potrošača.
Kako su za B92 rekli u Ikarbusu, očekivali su da će ovaj tender biti prilika da se uposli domaći proizvodni kapaciteti i jako su se razočarali kada su shvatili da u tom poslu ne mogu da učestvuju. U ovoj kompaniji smatraju da gubitak ovog posla može značiti i gašenje fabrike.
"Ponavlja se scenario koji je zadesio novosadski Neobus, koji je otišao u stečaj. I nas čeka ista sudbina ukoliko ostanemo bez ovog posla. Ali ne tražimo ništa što nam ne pripada, želimo samo da nam se omogući da i mi možemo da učestvujemo na tenderu ravnopravno sa ostalim učesnicima. Sa ovim uslovima koji su postavljeni mi to ne možemo iako imamo da ponudimo dobar i kvalitetan autobus", kaže za B92 izvor iz Ikarbusa.
Ikarbusovi autobusi svakodnevno prevoze Beograđane, ova fabrika je početkom godine isporučila 25 autobusa za GSP a tranutno se radi još jedna isporuka od 32 autobusa. U ovoj fabrici kaže da su se njihovi autobusi odlično pokazali na beogradskim ulicama i da mogu ravnopravno da se mere sa svetskim proizvođačima.
"Mi ugrađujemo iste motore, iste menjače, iste osovine i elektriku kao i poznati svetski proizvođač autobusa MAN. A naš autobus je otprilike za 100.000 evra jeftiniji od njihovog. Kada se uporedi cena i kvalitet siguran sam da je prednost na našoj strani", kaže naš sagovornik.
On posebno naglašava da je jedina državna firma koja je u restrukturiranju i koja pozitivno posluje.
"Mi plaćamo redovno sve obaveze prema državi, sve poreze, sve doprinose. Imamo 335 zaposlena ali još hiljade radnika radi kao koperanti za nas. Ovaj posao za nas znači opstanak i dalji napredak. Ukoliko ga ne dobijemo mi možemo da zatvorimo fabriku", navode u Ikarbusu.
GSP: Cena je jedan od parametara
U GSP-u međutim misle da su sve primedbe Ikarbusa na tender neosnovane. Kako za B92 kaže Dragan Ivanović, pomoćnik direktora GSP-a, prilikom nabavke vozila cena mora da bude samo jedan od parametara.
"Ako je cena nekog proizvođača niža, to ne znači da je u ukupnom zbiru povoljnija. Na period od deset godina, koliko se planira da ovi autobusi budu u upotrebi, značajne stavke koje utiču na ukupnu cenu su rezervni delovi, pouzdanost u saobraćaju, amortizacija, raspoloživost autobusa za eksploataciju, njegova pouzdanost i naravno bezbednost putnika", kaže naš sagovornik.
Ivanović kaže da je tokom višegodišnje eksploatacije Ikarbusovih autobusa nailazili na razne tehničke probleme, što je uticalo na kvalitet prevoza.
"Imali smo problema sa vekom trajanja i dotrajalosti šasije i karoserije zbog čega smo bili prinuđeni da radimo generalne remonte iako su bile ponuđene višegodišnje garancije. Nailazili smo često na neispravnost i nepozdanost elektroinstalacija, pneumatskih instalacija, sistema za hlađenje motora, sistema za otvaranje i zatvaranje vrata i česta ispadanja prednjeg vetrobranskog stakla. Sve to je uslovilo manju raspoloživost vozila za eksploataciju i manji procenat realizacije u saobraćaju zbog čega su najveću cenu plaćali Beograđani", kaže Ivanović napominjući da su novije generacije autobusa postizale bolja tehnička rešenja, ali da, na žalost Ikarbus još uvek nije na nivou evropskih proizvođača.
"Primera radi, vozila marke MAN koja su dobijena iz Japanske donacije tokom 2003. godine, nisu imala nikakve intervencije na šasiji za skoro 10 godina eksploatacije. Remont šasija i karoserije na Ikarbusovim vozilima košta oko 20.000 evra, a uzrok je loš kvalitet materijala ovih sklopova, a GSP je prinuđen da radi takve remonte da bi obezbedio potreban broj vozila u saobraćaju", zaključuje Ivanović.
Ivanović podseća da Ikarbus posluju pre svega na osnovu dogovora sa Gradom koji je samo u ovoj godini od njih kupio 25 autobusa a dogovorio isporuku još 32 do kraja ove godine.
"Što se, kako smo obavešteni, neće dogoditi pre proleća i zbog čega će GSP imati ozbiljne probleme tokom predstojeće zime. Najveću štetu ipak pretrpeće Beograđani koji se tim autobusima neće voziti", navodi Ivanović.