Vesti
Politika
Novi šefovi u DS su Đilas, Pajtić i Rakić
07.11.2012. 20:00
Izvor: Akter.co.rs
Novi šefovi u DS su Đilas, Pajtić i Rakić
Ostali novoizabrani potpredsednici Demokratske stranke biće ljudi bez specifične političke težine i unutar same DS, a još manje na političkoj sceni Srbije
Na narednoj izbornoj skupštini Demokratske stranke biće izabrano novo rukovodstvo stranke shodno dogovoru koji je sklopljen u stranačkom vrhu demokrata, do juče podeljenom na međusobno sukobljene interesne grupacije.
Novi predsednik Demokratske stranke biće Dragan Đilas. Zamenik predsednika DS-a od izborne skupštine zvanično će postati Bojan Pajtić. Treći važan kadar u novom rukovodstvu stranke iz Krunske ulice biće u položaju potpredsednika Miodrag Rakić, donedavni šef kabineta Borisa Tadića.
Ostali potpredsednici, bez specifične političke težine i unutar same Demokratske stranke, a još manje na političkoj sceni Srbije od naredne izborne skupštine DS-a postaće i Dejan Nikolić, Jovan Marković, Goran Ćirić, Vesna Martinović i Nataša Vučković.
Dejan Nikolić je mladi kadar DS-a iz Soko Banje, Jovan Marković je bivši predsednik opštine Užice, Vesna Martinović je bivša gradonačelnica Pančeva, Goran Ćirić je bivši gradonačelnik Niša, bivši direktor PTT-a i kum Zorana Živkovića, a Nataša Vučković je narodni poslanik i od januara ove godine potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
Iz Demokratske stranke je istupila 1996. i zajedno sa Dragoljubom Mićunovićem formirala Demokratski Centar, a u DS se vratila dolaskom Borisa Tadića na čelo DS-a i spajanjem DC-a i DS-a.
Boris Tadić će od naredne izborne skupštine Demokratske stranke, postati njen počasni, praktično protokolarni predsednik koji će svoju političku karijeru pretežno nastaviti u međunarodnim projektima pod okriljem EU.
Dušan Elezović će voditi ubuduće Izvršni odbor DS-a, što je posledica kompromisa Đilasa, Pajtića i Rakića, iako Elezović kao predsednik pokrajinskog odbora DS-a za Vojvodinu dominantno gravitira ka Bojanu Pajtiću.
Iako deo javnosti očekuje da će Dragan Đilas potvrditi svoju dominaciju i neprikosnoven autoriter unutar Demokratske stranke kao njen predsednik, izvesno je da taj autoritet neće uspeti da nametne Bojanu Pajtiću pre svih drugih potpredsednika, što će ga na izvestan način primoravati za neko vreme na kompromisno rukovođenje strankom s jedne strane u odnosu na Bojana Pajtića, a sa druge strane u odnosu na Mikija Rakića.