Vesti
Politika
Ešton:Sastanak bio otvoren i iskren
08.11.2012. 12:00
Izvor: b92
Ešton:Sastanak bio otvoren i iskren
Brisel -- Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sinoćni razgovor premijera Srbije i Kosova ocenila kao "otvoren i iskren", rekavši da je dogovoreno da se on nastavi.
"Naši otvoreni i iskreni razgovori ove večeri razvijali su se oko različitih aspekata normalizacije odnosa između dve strane i oba premijera su se obavezala da će razgovore nastaviti", navodi se u saopštenju Eštonove, koja je bila posrednik i domaćin razgova Ivice Dačića i Hašima Tačija.
"Dogovorili smo se da nastavimo rad na punoj implementaciji svih sporazuma i pozdravili rezultate zajedničke radne grupe o integrisanom upravljanju prelazima, što se odigralo 5-6. novembra", piše takođe u saopštenju.
Eštonova je navela i da je razgovarano "o transparentnosti sredstava koje Srbija obezbeđuje zajednici kosovskih Srba na Kosovu", kao i o tome "kako ojačati zaštitu srpske kulturne i verske baštine na Kosovu".
Obe strane su se dogovorile, kako se navodi u saopštenju, oko zajedničke tehničke radne grupe koja će pripremiti studiju o izvodljivosti za autoput Niš-Priština.
"Dogovorili smo se da se uskoro ponovo sretnemo", zaključila je Eštonova u saopštenju.
Podsetimo, u Briselu je u sredu oko 23 sata završen drugi sastanak premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, u prisustvu visoke predstavnice EU. Nakon tog sastanka obe strane iznele su svoje mišljenje.
Dačić je odmah nakon završene večere za B92 rekao da je na sastanku učinjen korak napred, kao i da je on bio dosta dug, kao i da zapravo predsatavlja nastavak razgovora iz Beograda, od pre nekoliko nedelja, zajedno sa Eštonovom i sa Hilari Klinton.
"Razgovori su bili statusno neutralni, tema ovih razgovora nije bila bilo kakva promena stava Srbije po pitanju kosovske nezavisnosti, teme su bile pronalaženje modusa kako da se ono što je već dogovoreno i sprovede. Da se iznađe najbolji mogući način kako da se pomogne ljudima na Kosovu i Metohiji, a da se pri tome ne dira to teško pitanje statusa" kazao je Dačić.
"Ja sam rekao, naravno, da smo mi spremni da i o tome razgovaramo. Ja sam rekao da ne treba da ostavljamo našoj deci da ratuju ponovo, treba da zatvorimo svako pitanje," kazao je premijer Srbije.
Dačić je u sredu uveče izjavio i da će neke važne članice EU na susretu u decembru usaglasiti stav o evropskoj integraciji Srbije, kako bi se podstaklo da to bude što povoljnije i korak napred.
Prema njegovim rečima, i EU i prištinska strana bili na neki način iznenađeni, pa i zatečeni otvorenošću i spremnošću srpske strane da razgovara o apsolutno svim pitanjima, kao i da EU albanska strana čak nemaju odgovore i ne znaju šta da uzvrate na predloge srpske strane.
Kosovski premijer, s druge strane, izjavio je da je dogovoreno da se svi dosadašnji sporazumi sa Srbijom sprovedu, a posebno sporazum o integrisanom upravljanju granicama. On je rekao i da je kosovska strana insistirala da prestane dosadašnji način finansiranja "paralelnih srpskih institucija na Kosovu" i da se to finansiranje odvija transparentno.