Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić Kineze moli za 1,8 milijardi dolara
08.11.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Dinkić Kineze moli za 1,8 milijardi dolara
U narednih nekoliko meseci spremiće se predugovori za puteve i energetiku za čije finansijranje će kredit dati Eksim banka, kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.
Ministar Dinkić je, posle sastanka sa zamenikom kineskog ministra za trgovinu Dzunom Šanom izjavio da je vlada izuzetno zadovoljna brzinom kojom se izvode radovi na mostu Zemun - Borča i modernizaciji termoelektrane Kostolac zbog čega je odlučila da kinesku vladu i Eksim banku zamoli da sa 1,8 milijardi dolara kredita podrži i druge velike investicione projekte u Srbiji.
Dinkić je precizirao da se radi o tri nova autoputa - Beograd - Ljig, Pojate - Preljina kao i autoput od Novog Sada ka Rumi, Šapcu i Loznici i izgradnji novih kapaciteta u termoelektrani Kostolac.
Prema njegovim rečima na izgradnji ovih projekata učestvovale bi i srpske i kineske kompanije po istom modelu kao i na izgradnji mosta Zemun - Borča.
Kako je naveo do sastanka mešovitih međuvladinih komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine u prvom kvartalu naredne godine bili bi pripremljeni ugovori sa Eksim bankom i izvođački ugovori tako da bi radovi trebalo da počnu na proleće iduće godine.
Radovi na izgradnji u termoelektrani Kostolac trebalo bi da počnu 2014. godine.
Dinkić je rekao da ministri Velimir Ilić i Verica Kalanović već razgovaraju sa kineskim kompanijama zainteresovanim da rade na ovim projektima i oni koji daju najnižu cenu dobiće posao.
On je dodao i da je Ilić već završio razgovore za autoput Obrenovac - Ljig i da se uskoro očekuje potpisivanje predugovora sa jednom kineskom kompanijom i izrazio uverenje da će do kraja meseca biti potpisani predugovori i za druga dva planirana autoputa.
Kako je objasnio posle toga biće urađena studije izvodljivosti koje će zatim biti poslate na odobrenje Eksim banci.