Vesti
Politika
Do sutra u ponoć predaja kandidatura za predsednika DS
08.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Do sutra u ponoć predaja kandidatura za predsednika DS
Rok za predaju kandidatura za stranačke funkcije i organe u Demokratskoj stranci (DS), pred izbornu skupštinu zakazanu za 25. novembar, ističe sutra u ponoć, rečeno je agenciji Beta u DS.
Kandidature za predsednika DS do sada su podneli Dragan Đilas i Branislav Kuzmanović, dok je predsednik DS Boris Tadić odustao od kandidature nakon sednice Glavnog odbora 4. novembra kada su utvrđene statutarne izmene.
Skupština DS 25. novembra, prema dogovoru, Borisa Tadića treba da imenuje za počasnog predsednika stranke.
U organizacioni odbor za pripremu skupštine do sada su stigle i kandidature za potpredsedničke funkcije.
Za potpredsednike DS kandidovani su Bojan Pajtić, Nataša Vučković, Goran Ćirić, Jovan Marković, Vesna Martinović i Dejan Nikolić.
Prema saznanjima agencije Beta, očekuje se da će sedmi kandidat za potpredsednika DS biti Miodrag Rakić, koji je bio šef kabineta Borisa Tadića dok je ovaj bio predsednik Srbije.
Za predsednika Političkog saveta DS, Tadić je predložio Dragoljuba Mićunovića koji je i sada na toj funkciji.
Izborna skupština treba da izabere devet članova Predsedništva DS, ali će oni, prema dogovoru, biti zamenjeni do 15. februara 2013. godine predsednicima okružnih odbora stranke koji će biti birani na neposrednim izborima.
Takođe će skupština birati 40 stalnih članova Glavnog odbora, kao i statutarnu komisiju i nadzorni odbor.
Pravilnikom DS-a propisano je da kandidature za izbor svih organa i tela DS-a, kao i imena delegata iz svakog odbora treba da se dostave Sekretarijatu stranke najkasnije 15 dana pre održavanja skupštine.
Kandidat za predsednika stranke može biti svaki član koga predloži najmanje 15 opštinskih odbora, 30 članova Glavnog odbora, poslanički klub ili 100 delegata Skupštine.
Organizacioni odbor utvrdio je 19. oktobra kvote po kojima će biti određen broj delegata na skupštini stranke - 15 odsto delegata daje Beograd, 24 odsto Vojvodina, šest odsto Kosovo i 55 odsto centralna Srbija.
Kriterijumi za utvrđivanje kvota bili su izborni rezultat na parlamentarnim izborima i broj odbornika koji je DS osvojio u lokalnim skupštinama, zatim broj članova stranke u pojedinim opštinama i broj plaćenih članarina.
Odbor je odlučio da će se na izbornoj skupštini glasati putem glasačkih listića, a ne elektronski, zbog zastoja u procesu glasanja koji se dogodio na prethodnoj skupštini DS-a.