Vesti
Društvo i ekonomija
Država će zamoliti trgovce da ne dižu cene
08.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Država će zamoliti trgovce da ne dižu cene
- Vlada Srbije će od Nove godine ukinuti trgovačke marže na osnovne životne namirnice, ali će i od najvećih trgovinskih lanaca biti zatraženo da potpišu kodeks kojim će se obavezati da neće neopravdano dizati cene - kaže za „Blic“ Rasim Ljajić, ministar trgovine.
Trgovci ne isključuju mogućnost još jednog talasa poskupljenja uprkos „molbi“ Ministarstva trgovine, jer cene određuju i dobavljači.
- Radimo na tome da se napravi jedna vrsta socijalne korpe koja bi trgovinske lance obavezala da u ponudu uvedu i neke proizvode koji bi bili povoljniji od ostalih namirnica iz istog asortimana. Na primer, da se proizvodi posebna vrsta jeftinijeg jogurta ili mesa - dodaje Ljajić.
On kaže da se Vlada odlučila na taj korak jer je neodrživo na dugi rok da se ograničavanjem marži regulišu cene, ali i zato što je dobijala kritike od Evropske unije zbog državnog administriranja u određivanju cena.
U svakom slučaju, od Nove godine trgovci će moći slobodno da formiraju cene osnovnih namirnica, za koje je važila trgovačka marža od 10 odsto, dakle pšeničnog brašna, ulja, mleka, jogurta, šećera, mesa i ribe.
Trgovci su se obradovali ovoj najavi jer cene treba da formiraju kretanja na otvorenom tržištu, ali nisu mogli da potvrde za „Blic“ da od Nove godine neće biti novog talasa poskupljenja.
- Sa naše strane neće doći do promene trgovačke marže jer je i pre usvajanja uredbe praksa bila da marže na osnovne životne namirnice budu 10 odsto. Ali ne treba zaboraviti ni to da se cena formira ne samo na osnovu trgovačke već i na osnovu proizvođačke marže, tako da mi ne možemo da garantujemo da ona neće biti podizana od samog proizvođača- kažu za „Blic“ u „Univereksportu“.
U trgovinskom lancu „Delez“ kažu za „Blic“ da ograničavanje marži nije bio dobar način za sprečavanje rasta cena.
- Ipak, nastavićemo da radimo na konkurentnosti i pristupačnosti cena u našim objektima - kažu u „Delezu“.

Hleb "sava" ostaje 48 dinara
Rasim Ljajić kaže da i dalje ostaje na snazi dogovor s pekarima da do kraja marta hleb „sava“ košta 48,50 dinara
jer je to pitanje sa Unijom pekara rešeno drugom uredbom Vlade. To bi značilo da će se ograničenje trgovačkih marži posle Nove godine odnositi samo na pojedine proizvođače hleba.