Vesti
Politika
Beograd: SNS počinje da osvaja Stari dvor
09.11.2012. 12:00
Izvor: Večetnje Novosti
Beograd: SNS počinje da osvaja Stari dvor
Srpska napredna stranka i formalno pokreće inicijativu za smenu vlasti u Beogradu. Nebojša Stefanović: Možemo više da uradimo za ovaj grad nego do sada
VRH Srpske napredne stranke sledeće nedelje i formalno otpočinje ”operaciju” osvajanja Starog dvora. Prema našim informacijama, tada bi predsedništvo ove partije trebalo da ozvaniči inicijativu za smenu vlasti u Beogradu. Ovakav scenario u četvrtak je na platou ispred Skupštine grada nagovestio prvi čovek Skupštine i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović.

- Krajem ove i tokom sledeće nedelje najviše rukovodstvo stranke razmatraće pitanje vlasti u Beogradu, a zatim ćemo o tome razgovarati sa koalicionim partnerima na republičkom nivou. Posle odluke naše stranke videćemo šta možemo da uradimo po pitanju glavnog grada.

Želimo da sve bude praćeno argumentima i konkretnim rešenjima koje ćemo predložiti našim partnerima. Želimo da pokažemo da može više da se uradi za ovaj grad nego do sada - kazao je Stefanović, koji istovremeno zahteva i promenu statuta prestonice.

Obaranje DS i gradonačelnika Đilasa zahteva, međutim, zamršene političke kombinacije. Krkobabićevi penzioneri za sada čvrsto drže stranu prvom čoveku Beograda, a spekuliše se da on kontroliše i pojedine odbornike iz opozicije.

- Naš stav se ne menja. Dok god sadašnja vlast u Beogradu funkcioniše, nema razloga za promenama - kaže za ”Novosti” Momo Čolaković, potpredsednik PUPS.

U SPS su nam rekli da će o narednim potezima u prestonici odlučivati kada dobiju zvaničan zahtev od naprednjaka i podsećaju da su zadovoljni učinkom svojih ljudi u glavnom gradu.

- Ako dobijemo zvaničnu inicijativu, otvoreni smo za razgovore sa SNS kako bi Beograđani dobili odgovornu, a ne vlast zasnovanu samo na reklami i marketingu - rekao nam je Andreja Mladenović, prvi čovek beogradskog odbora DSS.

Lider LDP kritikovao je Nebojšu Stefanovića, jer ”zaboravlja da više nije samo član SNS, već i predsednik Skupštine:

- Ako SNS namerava da nastavi da teroriše građane daljim izazivanjem nestabilnosti neka onda donesu naredbu kojom se ukida lokalna samouprava.

MANDIĆ: OSTAĆU NEZAVISAN
NE zanimaju me novinske spekulacije. Biću nezavisni odbornik do kraja mandata - kaže za ”Novosti” Goran Mandić, koji je nedavno napustio klub DSS i sada nastupa samostalno u Skupštini grada, a na glasine da ga je Đilas vrbovao. Gradonačelnikova lista ”Za bolji Beograd” sa koalicijom SPS-PUPS-JS ima 63 od 110 mandata. Đilasov tabor broji 50, naprednjaci 37, socijalisti sedam, PUPS četiri, JS dva, a DSS devet odbornika. Za odlučivanje je neophodna većina od 56 mandata.