Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Restruktuiraćemo “Srbijagas”
09.11.2012. 12:00
Izvor: Telegraf
Mihajlović: Restruktuiraćemo “Srbijagas”
"Srbijagas" delom ima gubitke i zbog tih ćerki firmi koje je javno preduzeće preuzelo zbog neizmirenih dugovanja za gas, rekla je ministarka energetike i najavila da pomenute firme više neće biti deo tog javnog preduzeća
Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da Ministarstvo, na čijem je čelu, priprema plan restruktuiranja “Srbijagasa“ koji će se odvijati u nekoliko faza, a “Agroživ” i druga preuzeća u okviru “Srbijagasa”, neće više biti u vlasništvu tog javnog preduzeća.

Ona je 8. novembra, na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba, istakla da za “Srbijagas” nije dobro da firme koje se ne bave osnovnom delatnošću, proizivodnjom i distribucijom gasa, opterećuju poslovanje tog JP.

- ‘Srbijagas’ delom ima gubitke i zbog tih ćerki firmi koje je javno preduzeće preuzelo zbog neizmirenih dugovanja za gas – rekla je ministarka.

“SRBIJA TRAŽI STRATEŠKE PARTNERE ZA NOVU HIDROELEKTRANU”

Mihajloviheva je poručila privrednicima iz Slovenije i iz drugih zemalja da Ministarstvo energetike priprema izmenu pravilnika o ulaganju u oblasti energetike, kojim će biti smanjin broj dozvola koje investitori moraju da pribave da bi ulagali u Srbiji. Taj pravlilnik trebalo bi, prema njenim rečima, da bude završen do kraja ove godine, kao i nova lista podsticajnih, “fid-in” tarifa za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministarka je rekla da je resorno ministarstvo završilo nacionalni plan za investiranje u oblasti energetike i zaštite životne sredine, koji će u narednih mesec dana biti predstavljen stručnoj javnosti. Ona je investitorima poručila da u energetici Srbije mogu da ulažu u tri oblasti: u velike energetske objekte, u komunalnu energetiku i u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

- Srbija planira da gradi reverzibilnu hidroelektranu Bistrica i Ðerdap 3, za koje traži strateškog partnera – rekla je je Mihajlovića.

Ona je podsetila da je sa nemačkom kompanijom RWE nedavno potpisala memorandum o razumevnju, za izgradnju Termoelektrane “Nikola Tesla” 3 u Obrenovcu.

- U planu je i modernizacija toplana u Srbiji, kako bi one postale kogenerativna postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, a cilj je da što više, kao ulazno gorivo, koriste biomasu i geotermalnu energiju. Veliki prostor za ulaganje je i u oblasti povećanja energteske efikasnosti u domaćinstvima i industriji, jer Srbija troši pet puta više energije po jedinici ukupnog domaćeg proizvoda nego zemlje u okruženju – istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, izvesna je izgradnja velike solarne elektrane na jugu Srbije, uz koju će biti podignute tri fabrike i dodala da će taj projekat biti predstavljan do aprila 2013. Mihajlović je najavila i da će se do kraja ove godine u Skupštinskoj proceduri naći zakon o racionalnoj upotrebi električne energije, u okviru kojeg je planirano osnivanje fonda za energetsku efikasnost, ali za to moraju da budu jasno definisana pravila i izvori finansiranja.

- U oblasti zaštite životne sredine, u planu je izgradnja recirklažnih centara i dvorišta i izgradnja regionalnih deponija, u šta investitori takođe treba da ulažu – najavila je ministarka.