Vesti
Politika
Gojković: Na meti smo već duže vreme
12.11.2012. 14:00
Izvor: b92
Gojković: Na meti smo već duže vreme
Novi Sad -- Predsednica Narodne partije Maja Gojković kaže da su funkcionere te stranke tokom prethodna dva meseca vrbovale različite interesne grupe.
Epilog je bio poznat u ponedeljak, kada su partiju napustili poslanica Dragana Đuković i tri člana Predsedništva stranke.
"Narodna partija je na meti već duže vreme. Preživeli smo otimanje odbornika u Skupštini Novog Sada. Ovaj poslednji slučaj je veoma indikativan, kada se poveže s reakcijama stranaka istog dana u Novom Sadu i Kruševcu da se radi na "prekomponovanju" sastava u lokalnim parlamentima. To govori o tome da postoji politička pijaca i da je "tržište" veoma aktivno. Naravno da je opasno da se posle kupovine glasača na izborima kupuju poslanici i odbornici. Svako ima pravo da se razočara u politiku svoje stranke, ali ne može poslanik da pređe iz jedne grupe koja podržava većinu u drugu, od danas do sutra. Pritom, ja sam za taj prelazak saznala iz medija."
Maja Gojković kaže da je tako nešto nagoveštavano dva meseca i da su se čudne stvari dešavale u partiji. Kaže da je pre izvesnog vremena dobila informacije da je nekoliko sada već bivših funkcionera u kontaktu sa članovima jedne od vladajućih partija, a s druge strane sa krugovima bliskim ko zna kojim strukturama službi bezbednosti.
"Krenula sam hrabro i rekla tim ljudima da imam pouzdanja saznanja s kim se sastaju i šta planiraju. Naravno da su negirali, a poneko od njih mi je nešto i ispričao, poput bivše poslanice Narodne partije. Ona mi je rekla da je bilo neformalnih razgovora i da je nuđen posao njoj i njenom mužu da bi upraznila poslaničko mesto. Voljna sam sve podatke da predstavim Aleksandru Vučiću, kao koordinatoru službi bezbednosti, i time upotpunim njegovu priču o praćenju i prisluškivanju."
Gojkovićeva dodaje da joj je rečeno da je izgubila kompas.
"Izgleda da se to desilo tek kad smo ušli u parlament. A sviđaju im se tablet računar, laptop i telefon. Tu se obesmišljava navodna promena ideologije. Ovde je posredi pad političkog morala. Hajdemo u reformu, da uvedemo većinski sistem. Taj sistem bi uozbiljio političku scenu Srbije. Kopirajući Evropu, obesmislili smo proporcionalni sistem i političke stranke. Čini mi se da postoji tendencija da se na silu ukrupnjava politička scena, da se ruše neke političke ličnosti koje misle svojom glavom. Sve se desilo u dve nedelje. Da ne bude da paranoišem, ali nešto tu ima. Ne znam šta se dešava u LSV i LDP, ali jeste indikativno da su gotovo istovremeno na udaru. Hajde da izvadimo listinge, pa da vidimo kome smetaju Čeda i Čanak i hoće li se sve preliti i na SPO", zaključila je Maja Gojković.