Vesti
Politika
Izabran Savet guvernera NBS
13.11.2012. 20:00
Izvor: RTS
Izabran Savet guvernera NBS
Poslanici Skupštine Srbije potvrdili odluku o izboru Saveta guvernera Narodne banke Srbije i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama. Profesor FEFA Nebojša Savić predsednik Saveta NBS.
Skupština Srbije potvrdila je odluku o izaboru Saveta guvernera Narodne banke Srbije. Za predsednika Saveta izabran je profesor FEFA Nebojša Savić čiji će mandat trajati pet godina. Na početku sednice poslanici iskoristili pravo da postave pitanja predstavnicima Vlade Srbije.
Izabrani su i članovi Saveta guvernera, Stojan Stamenković, na period od četiri godine, Miladin Kovačević na tri godine, Nikola Martinović na dve godine i Ivan Nikolić na period od jedne godine.
Za direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama izabran je Đorđe Jevtić, a njega je predložila poslanička grupa vladajuće Srpske napredne stranke.
Posle pauze počeće nova sednica na čijem dnevnom redu su potvrđivanje sporazuma sa Makedonijom o izručenju, potvrđivanje Ugovora Srbije i Slovenije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kao i ugovor vlada Srbije i Palestine o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak.
Poslanici će razmatrati i potvrđivanje Sporazuma vlada Srbije i Alžira o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.
U delu sednice Skupštine Srbije za postavljanje poslaničkih pitanja, šef poslaničke grupe SPO-Demohrišćanska stranka Srbije Aleksandar Jugović rekao je da ako predsednika Srbije Tomislava Nikolića i potpredsednika vlade Aleksandra Vučića prisluškuju može se zaključiti da u Srbiji nisu bezbedni ni siguran, kako poslanici, tako i ostali građani.
On je pitao ko prisluškuje i ko za to izdaje naloge, kao i koliko se ljudi nezakonito prisluškuje.
Poslanik DSS-a Siniša Kovačević rekao je da se juče saznalo da se vlasnik Delte Miroslav Mišković povukao iz vlasništva u dnevnom listu Pres "velikodušno ustupivši svoj udeo novinarima".
"To je jako dobro za demokratiju, jako dobro i za novinare ali problem je što je Mišković pre nekoliko nedelja tvrdio da nema učešće u vlasništvu u tim novinama", rekao je Kovačević.
On je upozorio na mogućnost zloupotrebe pozicije moći i koncentracije moći u rukama jednog čoveka, Dragana Đilasa koji, kako je naveo, kontroliše medije.
"Očito je na delu koncentrovanje te moći. Ko su stvarni vlasnici medija u Srbiji? Ko su paravanski a ko stvarni vlasnici mediji", upitao je Kovačević.
Poslanica Ranka Savić iz poslaničkog kluba LDP-a pitala je Vladu kako namerava da reši probleme radnika u firmama čiji su direktori uhapšeni i da li će za takvo stanje tih preduzeća odgovarati i oni koji su sprovodili privatizacije.
Poslanica Nove Srbije Zlata Đerić, stranke koja je deo vladajuće koalicije, pitala je Ministarstvo kulture da li se razmišlja o izmeni Zakona o radiodifuziji s obzirom da male radio stanice plaćaju naknadu za emitovanje muzičkog programa Sokoju, koja iznosi više od 10 odsto ukupnog njihovog prihoda.