Vesti
Politika
Dačić: Nemačka je naš partner broj jedan
14.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
Dačić: Nemačka je naš partner broj jedan
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Berlinu da će Vlada Srbije učiniti sve da privuče strane investicije i da je interes Srbije da razvije dobre bilaterane odnose sa Nemačkom i u oblasti politike, ali i u oblasti ekonomije.
- Naš interes je da se Srbija razvija, da se zapošljavaju ljudi i u tom smislu ćemo i naše zakonodavstvo prilagođavati EU i učiniti sve da se što više poveća obim spoljnotrgovinske razmene sa Nemačkom i sa drugim zemljama - poručio je Dačić u Berlinu na poslovnom forumu u organizaciji "Dojče banke" koji se bavi odnosima Nemačke i centralne i istočne Evrope.
Ukazujući da je broj nemačkih kompanija koje rade u Srbiji veliki, on je istakao da se 90 odsto onih koji investiraju u Srbiji, a dolaze iz Nemačke izjasnilo da je zadovoljno i da bi ponovo investrali.
On je istakao da je Nemačka jedan od glavnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i podsetio da je obim spoljnotrgovinske razmene u prošloj godini iznosio 2,5 milijardi evra.
- Po obimu spoljnotrgovinske razmene samo je Rusija ispred Nemačke, ali imajući u vidu da je Rusija najviše zastupljena kada su u pitanju energenti, onda je u smislu realnog privrednog sektora Nemačka zaista spoljnotrgovinski partner broj jedan - rekao je Dačić, objavljeno na serveru MUP-a Srbije.
On je ukazao da je Nemačka četvrta po redu kada je reč o obimu stranih investicija u Srbiji, ali i najveći pojedinačno biletaralni donator razvojnih projekata u Srbiji.
- Imajući sve to u vidu, a takođe znajući političku važnost Nemačke kao jedne od ključnih faktora EU sigurno je da je naš interes da razvijamo dobre bilaterane odnose sa Nemačkom i u oblasti politike, ali i u oblasti ekonomije - rekao je Dačić.
Dačić je predvodio delegaciju Vlade Srbije, u kojoj je bio i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, a oni su razgovarali s predstavnicima nemačkih firmi koje su već prisutne ili nameravaju da investiraju u Srbiju.