Vesti
Društvo i ekonomija
MMF i Vlada Srbije počeli prvu fazu razgovora o novom aranžmanu
14.11.2012. 12:00
Izvor: Blic
MMF i Vlada Srbije počeli prvu fazu razgovora o novom aranžmanu
Misija Međunarodnog monetarnog fonda počela je danas u Beogradu prvu fazu razgovora sa predstavnicima srpskih vlasti o novom aranžmanu sa tim Fondom.
Novi aranžman će, ukoliko bude ostvaren napredak, biti zaključen posle druge faze razgovora početkom naredne godine.
Na plenarnom sastanku u Narodnoj banci Srbije bilo je reči o planu reformi koje bi vodile smanjenju javnog duga, a među temama je bio i nacrt budžeta za sledeću godinu.
Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma važno da Srbija sklopi novi aranžman sa MMF-om, jer bi taj aranžman bio jedan od pokazatelja stabilnosti Srbije, da država polako izlazi iz teških fiskalnih problema.
Novi aranžman bi bio pokazatelj i da su mere fiskalne konsolidacije "nešto što može da omogući razvoj Srbije", rekao je Vučić novinarima u Nišu gde je posetio kompaniju "Filip Moris".
Vučić je naveo i da je u nekoliko prethodnih meseci, Vlada uspela da izvrši delimično fiskalnu konsolidaciju i da je, iako neki "možda očekivani krediti" još nisu realizovani, stanje u Srbiji stabilizovano, a predviđen je, ne veliki, ali stabilan rast ekonomije za sledeću godinu.
Uz pomoć MMF-a, naglasio je Vučić, pokušaćemo da situaciju poboljšamo i olakšamo.
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović smatra da bi dogovor sa MMF-om bio veoma koristan za Srbiju. On je rekao da će postizanje dogovora Srbije sa MMF-om, međutim, najverovatnije zahtevati da Vlada preduzme neke dodatne mere.
Fiskalni savet, naveo je Petrović, te mere vidi na rashodnoj strani, odnosno moguće je da će MMF tražiti neke dodatne garancije da će se rashodi planirani u budzetu za 2013. ostvariti.
Moguće je da će MMF očekivati i jasne planove za 2014. godinu, kao i da se već u narednoj godini preduzemu neke mere, koje bi dovele do pada deficita, procenjuje Petrović.
Prema njegovim rečima, stav Fiskalnog saveta je da bi dogovor sa MMF-om bio veoma koristan za Srbiju, zbog čega to telo sugeriše vladi da preduzme sve što je neophodno da do tog dogovora dođe.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić rekao je da su današnji razgovori sa MMF-om bili veoma otvoreni i protekli su u dobroj atmosferi, a predstavnici Fonda podržali su napore za veliku fiskalnu konsolidaciju koju Vlada namerava da sprovede tokom 2013. godine.