Vesti
Politika
Na proleće ćemo se zajedno pokloniti žrtvama rata u Vojvodini
14.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Na proleće ćemo se zajedno pokloniti žrtvama rata u Vojvodini
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Budimpešti sa mađarskim predsednikom Janošom Aderom, u okviru zvanične dvodnevne posete Mađarskoj.
Nikolić je, prenoseći novinarima sadržaj razgovora sa mađarskim kolegom Janošom Aderom, najavio da će se dvojica predsednika najverovatnije na proleće zajedno pokloniti senima žrtava zločina počinjenih u Vojvodini tokom Drugog svetskog rata.
Tokom razgovora sa predsednikom mađarskog parlamenta Laslom Koverom istaknut je značaj srpsko-mađarskog "istorijskog pomirenja", a Nikolić je svoju posetu Mađarskoj ocenio kao otvaranje novog poglavlja u odnosima dveju država.
- Mađarska je sa Srbijom otišla najdalje u postizanju istorijskog pomirenja i veoma smo zadovoljni formiranjem komisije za ispitivanje istorijskih činjenica tokom Drugog svetskog rata, ali bi bilo dobro da se pomirenje postigne ranije i mimo tog procesa - rekao je Kover na sastanku.
Kover je ocenio da su odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski, ali da u nekim segmentima postoji i prostor za unapređenje saradnje što, pema njegovim rečima, potvrđuju i predstavnici vojvođanskih Mađara.
Kover je, upućujući zvanični poziv predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću da poseti Mađarsku, podsetio da dve države od 2008. imaju međuparlamentarni sporazum o saradji, i da bi bilo dobro da se taj sporazum obnovi.
Kada je reč o procesu evrointegracija, predsednik Nikolić je rekao da Srbija očekuje od Mađarske pomoć u procesu približavanja EU, istakavši da je Srbija do sada učinila mnogo u ispunjavaju uslova, i da joj predstoji dalje sprovođenje reforme pravosuđa i nastavak dijaloga sa Prištinom.
Prema Koverovim rečima, nove članice EU i zemlje kandidati treba da intenziviraju saradnju, pre svega u oblasti ekonomije, kako bi bile što konkurentnije na zahtevnom evropskom tržištu.
- Što se tiče Mađarske, ona nastavlja da se zalaže za proširenje EU na Zapadni Balkan, i nastaviće da na tome insistira unutar EU - rekao je on.
Nikolić i Kover su razgovarali i o zastpljenosti manjina u nacionalnim parlamentima.
U okviru susreta sa srpskom nacionalnom zajednicom u Budimpešti, predsednik Nikolić će popodne posetiti srpsko obdanište, osnovnu školu, đački dom i gimnaziju "Nikola Tesla", kao i Zemaljsku srpsku samoupravu, srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i Srpski kulturni i dokumentacioni centar.
Nikolić je jutros položio venac na spomenik na Trgu heroja u Budimpešti. Predsednik Srbije sinoć se, po dolasku u Budimpeštu, sastao na radnoj večeri sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Mađarski premijer je tom prilikom poručio predsedniku Nikoliću da je zvanična Budimpešta opredeljena za podršku naporima Srbije za članstvo u EU. Portparol mađarskog premijera izjavio je za MTI da su se Orban i Nikolić složili da odnosi dveju zemalja imaju strateški značaj i da će uložiti zajedničke napore u cilju produbljivanja saradnje.