Vesti
Društvo i ekonomija
Niški "Filip Moris" počeo izvoz u 14 zemalja CEFTA regiona i Aziju
14.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Niški "Filip Moris" počeo izvoz u 14 zemalja CEFTA regiona i Aziju
Fabrika duvana "Filip Moris" iz Niša danas je počela izvoz cigareta u 14 zemalja CEFTA regiona i Azije, što će doprineti rastu proizvodnje od 30 odsto i povećanju izvoza za 70 odsto, rekao je generalni direktor kompanije Pol Rajli.
- Ovo je važan korak za poslovanje "Filipa Morisa" i za ukupni ekonomski ekonomski oporavak zemlje -rekao je Rajli.
Obeležavanju početka izvoza "Filipa Morisa" na nova tržišta prisustvovo je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da će Vlada sve učiniti da i druge kompanije u Srbiji napreduju kao niška fabrika duvana.
On je pohvalio uspeh te fabrike na zahtevnom japanskom tržištu i istakao da očekuje da predstavnici "Filipa Morisa" svuda u svetu promovišu povoljne uslove za investiranje u Srbiji.
- Vlada će obezbediti dobru zakonsku regulativu za privlačenje investicija i otvaranje više radnih mesta, što će smanjiti spoljnotrgovinski deficit zemlje - rekao je Vučić.
U 2012. godini "Filip Moris" će, kako je naveo Vućić, na ime akciza i PDV-a u budžet uplatiti 383 miliona evra, a ukupni porezi koje plaća ta kompanija čine šest odsto prihoda budžeta.
Fabrika "Filip Moris" u Nišu, prema rečima generalnog direktora, ostvaruje vodeću poziciju na tržištu cigareta u Srbiji zahvaljujući partnerstvu sa 530 domaćih dobavljača, 600 poljoprivrednih proizvođača i 14.000 maloprodavaca.
Rajli je rekao da je planirano da u 2013. fabrika proizvede 13 milijardi komada cigareta, od kojih je trećina namenjena prodaji u regionu CEFTA i Aziji.
- Vodeću poziciju ostvarujemo zahvaljujući stalnim ulaganjima, efikanosti u proizvodnji i visokim kvalitetom proizvoda - kazao je Rajli.
Američka kompanija "Filip Moris" je 2003. godine kupila Duvansku industriju Niš (DIN) i u toj fabrici trenutno zapošljava oko 1.000 ljudi.