Vesti
Politika
Oštro pismo ministra uvod u smenu ambasadora
15.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
Oštro pismo ministra uvod u smenu ambasadora
Pismo ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića upućeno na adrese svih diplomatsko-konzularnih predstavništva u kojem kritikuje rad ambasadora predstavlja opravdanje i najavu za smene koje će uslediti. To je ujedno i potvrda informacije koju je “Blic” već objavio da se u naredna tri meseca sprema opoziv više od polovine diplomata.
Ministar Mrkić u pismu koje je uputio svim amabasadorima i konzulima kritikuje diplomate zbog “nerada, pada motivacije i odsustva inicijative”.
„U diplomatskoj mreži je ispoljen nerad kao posledica izbora nove vlade, a zadatak diplomatije je da, između ostalog, afirmiše ključne nosioce vlasti i treba da bude potpuno svejedno koja politička formacija vodi zemlju“, stoji u pismu.
Smene ambasadora posle promene vlasti nisu neuobičajene. Ipak, slanje pisama i ovako oštru retoriku prethodni šefovi diplomatija nisu praktikovali, što potvrđuje i nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu Ognjen Pribićević.
- Pravo svake nove vlade je da kaže da nisu zadovoljni i da pogotovo na najvažnija mesta u svetu postavi svoje amabasadore. Moguće je da je to neka vrsta odmazde prema postojećoj garnituri ambasadora. I treće, važno je ko će zameniti aktuelne diplomate - ističe Pribićević za “Blic”.
On tvrdi da je neobična “jako negativna ocena ministra” i kaže da ukoliko je to zaista tako, onda odgovornosti ima i na Ministarstvu.
- Videćemo koliko je to zaista bila želja da se postave kvalitetniji kadrovi. Mislim da će nova vlast imati problem s ljudskim resursima - ističe ovaj diplomata.
Bivša ambasadorka Srbije u Meksiku Vesna Pešić smatra da diplomatija svakako treba da se osveži, posebno ukoliko se menja državna politika prema Kosovu što je, kako misli, ovde slučaj.
- Meni se čini da Dačić ima više hrabrosti kada je reč o Kosovu nego njegovi prethodnici. Ako ovo pismo vodi u takve promene, onda treba da podržimo. Ministar je u pravu ako među ambasadorima nema podrške za ovu novu politiku prema Kosovu - ističe Pešićeva za “Blic”.