Vesti
Društvo i ekonomija
NIS i Gasprom zainteresovani za preradu škriljaca u Aleksincu
15.11.2012. 20:00
Izvor: Blic
NIS i Gasprom zainteresovani za preradu škriljaca u Aleksincu
Predstavnici Naftne industrije Srbije i Gasproma već su najavili učešće na međunarodnom tenderu za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u aleksinačkom basenu, izjavio je danas ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.
"Iz ranijeg perioda kompanija Fušun iz Kine i jedna estonska kompanija pokazale su interes da se prijave i očekujemo njihovo učešće na tenderu", rekao je Bačević novinarima posle zasedanja srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za saradnju u Moskvi.
Bačević je podsetio da će vlada Srbije doneti odluku da krajem godine raspiše taj tender i da očekuje da se to dogodi krajem decembra.
On je ranije ove godine najavio da resorno ministarstvo namerava da intezivira projekat istraživanja i eksploatacije uljnih škriljaca, iz kojih bi Srbija za 10 godina mogla godišnje da dobija oko 1,5 milion tona sintetičke nafte.
Procena ministarstva je da naša zemlja raspolaže sa oko dve milijarde tona rezervi uljnjih škriljaca, od kojih su samo u aleksinačkom basenu potvrdjene rezerve od 400 miliona tona.