Vesti
Politika
LDP predlaže mere protiv korupcije
16.11.2012. 20:00
Izvor: RTS
LDP predlaže mere protiv korupcije
Predsedništvo Liberalno demokratske partije saopštilo je danas da je sadašnja borba protiv korupcije deklarativna, incidentna i selektivna. Ova stranka predložila je niz mera za borbu protiv korupcije.
Sadašnja borba protiv korupcije je deklarativna, incidentna i selektivna, saopštilo je predsedništvo Liberalno demokratske partije i predložilo mere za borbu protiv korupcije među kojima je donošenje zakona o poreklu imovine.
Predsedništvo LDP-a je usvojilo osnove Antikorupcijske strategije i ovlastilo poslanički klub i specijalizovani tim LDP-a za borbu protiv korupcije da hitno izrade i parlamentu predlože na usvajanje antikorupcijske zakone i mere, piše u saopštenju.
Predlog LDP-a je usvajanje zakona o ispitivanju porekla imovine političara, stroga unakrsna kontrola prihoda i imovine i jačanje resursa Poreske uprave, uvođenje stalnih profesionalnih i politički nezavisnih antikorupcionih timova u policiji i tužilaštva, promena organizacije sudova i uvođenje posebnih veća za suđenje u slučajevima korupcije.
LDP predlaže i zakonsko i praktično razdvajanje "sitne" korupcije i "politički organizovane korupcije visokog ranga". Stranka se zalaže za uvođenje posebnih mehanizama prevencije, otkrivanja i kažnjavanja za svaki od ovih oblika.
Traži se i izmena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno koncentrisanje na slučajeve zloupotrebe uticaja, umesto sadašnjeg formalnog podnošenja izveštaja i zabrane funkcija.
Takođe, među tim merama je uvođenje profesionalne uprave u sva privredna društva u kojima je država jedini ili pretežni vlasnik, radikalno smanjenje uticaja države u ekonomiji, zabrana oglašavanja državnih monopolista i izvlačenja novca kroz sponzorstva, smanjenje broja i vrednosti javnih nabavki, kao i donošenje novog Zakona o državnoj pomoći i rigidna kontrola subvencija, dotacija i drugih oblika finansijskog povlašćivanja delova privrede.
LDP predlaže i uvođenje posebnog krivičnog dela - zloupotrebe državne pomoći i budžetskih subvencija, kao i uvođenje obaveze izrade šestomesečnih izveštaja o izvršenju budžeta i uvođenje direktne odgovornosti za nepodnošenje ili nestavljanje na dnevni red parlamenta završnih računa budžeta.
Kako je saopšteno iz te stranke nakon sednice Predsedništva u Nišu, borbu protiv korupcije mogu voditi samo efikasne institucije i ona se ne može voditi javnim harangama, starim zakonima i primitivnim populizmom.